Ne găsiți și pe

POLITICĂ

ZICE ISĂRESCU: ROBOR NU ESTE MANIPULAT. ACESTA E O ÎNȚELEGERE ÎNTRE BĂNCI

Publicat

în data de

În sfârșit, acest guru mondial al băncilor naționale, Mugur Isărescu, a binevoit să coboare la statutul de muritor și a venit pentru a fi audiat în comisia parlamentară a Senatului pe tema ROBOR. O, și ce muritor, încă din ală cu vicii și slăbiciuni, nervos și mincinos.
Discuțiile, vă reamintim, au fost provocate de senatorul Daniel Zamfir, după ce la mai multe bănci au primit sancțiuni uriașe pentru că au făcut înțelegeri pentru manipularea EUROBOR și după ce, în țara noastră, o posibilă astfel de înțelegere dar pe tema ROBOR a fost anchetată și finalizată dubios de Consliul Concurenței.
După multe încercări, invitații și replici în care a arătat că nu dă doi bani pe Parlament, cel mai vechi guvernator din lume al unei bănci naționale a sosit, alături de mai mulți colegi pentru a fi audiat de parlamentari. În sală s-a aflat și Ilie Năstase, cel care, alături de Simona Halep, Ion Țiriac și alte nume uriașe ale tenisului românesc au fost date în judecată de Isărescu pe motiv că doresc să fie redată în circuitul public bazei denumită acum generic Arenele BNR.
Au fost replici acide între Isărescu și Zamfir, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu a cerut și el explicații despre o posibilă modificare a formulei de calcul a ROBOR.
Dincolo de toate explicațiile și de aerele de zeu ale lui Isărescu, românii au primit două răspunsuri în privința ROBOR, indicele care le influențează dobânzile la credit, ambele venite din partea zeului BNR:
ROBOR nu este manipulat. Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci. (…) ROBOR a crescut, este normal, având în vedere că şi inflaţia a crescut”, a spus Isărescu.
Să vă spun ce este ROBOR. Este un indice al pieței monetare interbancară. Este o piață formată numai din bănci. Ceea ce se numește alimentarea cu bani a economiei se face prin această piață. Băncile cotează între ele. Unele au surplus de lichiditate, altele deficit. Noi nu stăm într-un prepeleac, vedem situația monetară reală a fiecărei bănci, ce există în contul fiecărei bănci. În funcție de plăți și încasări, de alte operațiuni, are sau nu surplus de lichiditate. Unele au, altele au deficit. Tranzacționează între ele. Piața monetară este numai între bănci. Acest ROBOR este o înțelegere între bănci. Cum vă duceți la magazin și cumpărați un produs, înțelegeți prețul, plătiți și bateți palma” a spus guvernatorul BNR.

”Înțelegerea este interzisă. Nu eu sunt cel care am semnalat asta. Dumneavoastră ați semnalat în 2008 că există o suspiciune de înțelegere de tip cartelar” a intervenit Daniel Zamfir care a subliniat că ”În legea concurenței se specifică foarte clar că înțelegerea este interzisă.” Răspunsul lui Isărescu a venit batjocoritor: ”De tip cartelar. Există înțelegere normală și înțelegere de tip cartelar”. Adică, românii ce să mai înțeleagă? Nimic! Să se ducă și să își plătească ratele, că nu vrem să iasă, Doamne ferește, vreo bancă pe minus în această zi de exercițiu de muritor mincinos a zeului bancar internațional Isărescu.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITICĂ

IPOCRIZIA PNL LOVEȘTE DIN NOU (DOCUMENT)

Publicat

în data de

Vă mai aduceți aminte ziua de 6 februarie când PNL anunța cu surle și trâmbițe că a depus un proiect de eliminare a pensiilor speciale?

Cum strigau cei de la PNL și se băteau cu pumnul în piept că datorită lor românii nu vor mai plăti bani în plus pentru parlamentari, judecători, militari, diplomați?

E drept că între timp Senatul adoptase deja un proiect care prevedea anularea pensiilor speciale ale mai multor reprezentanti, precum Avocatul Poporului, deputati si senatori, diplomati. Dar nu contează, PNL anunța cum a făcut dreptate.

Dar ce să vedem? Tot PNL, la două săptămâni distanță a depus un document prin care cer retragerea proiectului de lege care interzice pensiile speciale.

Da, exact, liberalii au făcut un spectacol demagogic, după care, ascunși de ochii opiniei publice, au arătat că de fapt nu vor să renunțe la pensiile speciale.

După cum se vede din documentul depus la Camera Deputaților, printre semnatarii cererii de retragere este și Florin Cîțu, cel care se bate până în pânzele albe pentru banii românilor.

Iar dacă îl întreabă cineva de ce nu vrea să renunțe la pensia specială, ce răspunde?

Vă spunem noi: „e un atac ciudat împotriva mea. Știam că le inspir teamă.”, a afirmat Cîțu pe pagina lui de facebook.

Partea cu atacul nu o înțelegem, dat fiind faptul că doar s-a semnalat că semnătura lui este pe documnetul respectiv, însă dacă așa îi place lui Cîțu să creadă, că cineva îl ia în serios, nu ne băgăm.

La partea cu Florin Cîțu inspirând teamă, aici suntem de acord cu el. Suntem înspăimântați că nimeni nu îl oprește din elucubrațiile lui cu privire la colapsul economiei, la inflația de 12% și multe alte prostii.

Continuă să citești

POLITICĂ

USR ÎL TRĂDEAZĂ PE IOHANNIS

Publicat

în data de

Cei de la USR îl dau de gol pe Klaus Iohannis că nu a citit nici măcar un rând din bugetul pe care l-a criticat ieri, prin vocea purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Useriștii spun că tot ce a citit Mădălina Dobrovolschi de pe foi reprezintă critici aduse de USR încă de când proiectul era pe site-ul Guvernului.

„Declaraţia de miercuri a preşedintelui este o declaraţie cu care USR a ieşit inclusiv de când acest buget a fost publicat pe site-ul Guvernului. Văd faptul că preşedintele critică şi el exact ceea ce noi, USR, am criticat încă de când am văzut acest buget.”, a declarat deputatul Cristina Prună.

Ce mai putem spune după o astfel de afirmație? Cum poți tu, președinte de țară, să copii niște critici venite de la niște așa-numiți oameni politici, care habar nu au nici de economie, nici de societatea românească, nici de politică.

Cum poți tu, președinte al României, să dai de înțeles că respingi bugetul pentru că așa li se pare useriștilor. Chiar nu ai o ideea mai bună? Probabil că nu, probabil că nu există niciun motiv să respingi bugetul, iar cel mai la îndemână au fost niște ieșiri ale celor din USR.

Dar nu ai de unde să știi tu, președinte de țară, dacă bugetul e bun sau rău, dacă nici măcar nu ai avut bunul-simț să îl citești. Sau să ți-l citească și să ți-l explice cineva, pentru că la viteza ta, Klaus Iohannis, probabil că trece 2019 până citești și înțelegi cum stă treaba cu economia. Nu că la altele te-ai pricepe prea tare.

Dar Cîțu, Florin Câțu, nu a avut nicio idee?

Continuă să citești

POLITICĂ

IOHANNIS ÎNCALCĂ CONSTITUȚIA. DIN NOU

Publicat

în data de

Klaus Iohannis mai face o dovadă că legea fundamentală a țării e opțională pentru el. Șeful statului a refuzat să dea un răspuns privind noii miniștri din Guvernul Dăncilă, iar interimatul Rovanei Plumb și al lui Eugen Teodorovici, la Transporturi și Dezvoltare a expirat. Pentru că, după cum scrie în Constituție, interimatul nu poate fi mai lung de 45 de zile.

„Nu avem, din păcate, niciun semn de la Cotroceni. Preşedintele Iohannis a emis un decret prin care a numit doi miniştri interimari, fără să facă precizarea pe ce perioadă îi numeşte. Se presupune că până când prim-ministrul îi face o propunere, o nominalizare pentru titularii celor două ministere, lucru care s-a şi întâmplat.

Doamna prim-ministru a înaintat ieri propunerile pentru cele două ministere. Este în vigoare decretul prin care cei doi au fost desemnaţi miniştri interimari, preşedintele neemiţând un nou decret care prin care să le înceteze mandatul miniştrilor interimari.

Este adevărat că textul Constituţiei prevede că interimatul durează cel mult 45 de zile, însă nu e culpa guvernului. Guvernul trebuie să funcţioneze. Este rolul preşedintelui să verifice prevederile constituţionale şi să-şi îndeplinească obligaţiile constituţionale.”, a declarat Toni Greblă.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 7 ianuarie decretele privind miniştrii interimari, Rovana Plumb la Ministerul Transporturilor şi Eugen Teodorovici la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Iar potrivit articolului 107 din Constituţie, perioada de interimat la conducerea unui minister nu poate depăşi 45 de zile, termen care a expirat miercuri seara.

Însă de ce i-ar păsa lui Klaus Iohannis că încalcă acest „mic” detaliu, atât timp cât misiunea lui e să blocheze Guvernul.


Continuă să citești

Trending