Ne găsiți și pe

Economic

SUBVENȚIILE ACORDATE PRODUCĂTORILOR AGRICOLI SUNT MAI MARI CU 5% FAȚĂ DE 2018

Publicat

în data de

Marți, 12 februarie 2019, Bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării a primit raport favorabil din partea comisiilor pentru buget, cu 18 voturi pentru și 11 împotrivă.

Marți proiectul MADR a trecut în forma propusă de Guvern. Acesta conține și două amendamente, ambele acceptate în Comisiile reunite de Agricultură din Parlament.

Petre Daea a menționat că bugetul pentru 2019 prevede investiții în procent de 38,91% din suma totală alocată, iar 51,9% sunt banii care se vor acorda pentru sprijinirea producătorilor agricoli.

Anul acesta MADR dispune de un buget de 22,86 miliarde de lei, ceea ce înseamnă o creștere de aproape 15% față de anul trecut. Fondurile urmează să fie alocate programelor pentru dezvoltarea agriculturii și mediului rural, pescuitului și afacerilor maritime.  

Pentru următorii doi ani, 2020 şi 2021, bugetul MADR este estimat la 18,69 miliarde lei, respectiv 18,49 miliarde lei, însă acesta va creşte semnificativ pentru 2022, sumele prevăzute fiind de 30,62 miliarde de lei.

Creditele de angajament în 2019 reprezintă 23,92 miliarde de lei, în scădere cu 7,55% faţă de anul anterior. 

Cheltuielile curente bugetare sunt estimate la 22,83 miliarde de lei în 2019, cu 14,33% mai mult faţă de anul anterior, în timp ce cheltuielile de personal ajung la 667 milioane de lei, cu 8,84% mai mult faţă de alocarea din anul anterior. 

Subvenţiile acordate producătorilor agricoli reprezintă 1,951 miliarde de lei, un plus de aproape 5% faţă de 2018, în timp ce sumele alocate din credite bugetare proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 reprezintă 17,85 miliarde de lei (+11,32%).

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economic

SUCCES PENTRU GUVERN LA PREȘEDINȚIA CONSILIULUI UE

Publicat

în data de

Guvernul României a obținut un succes major în mandatul de președinție a Consiliului UE în privința adoptării Directivei Gazelor.

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi ai guvernelor statelor membre a aprobat acordul provizoriu obţinut de România cu Parlamentul European.

„Acest acord elimină o lacună din cadrul legislativ al UE în domeniul energiei şi va garanta o aplicare coerentă a normelor Uniunii Energetice în întreaga Uniune Europeană. Obţinerea celor două acorduri politice consecutive ne apropie de momentul adoptării Directivei Gazelor şi închiderii acestui dosar sub Preşedinţia română.”, a declarat Anton Anton, ministrul Energiei.

Revizuirea directivei privind Gazele Naturale a fost efectuată în vederea consolidării securităţii energetice a UE, iar Preşedinţia României la Consiliul UE a avut un rol extrem de important în aceste negocieri care încearcă să aducă garanţii că regulile Uniunii Energetice se vor aplica şi în cazul conductelor de gaze către şi din ţările terţe.

”Acest dosar se află în discuţii la nivel european de peste un an. Modificarea directivei a fost propusă de Comisia Europeană în noiembrie 2017, Parlamentul European adoptându-şi poziţia cu privire la dosar în aprilie 2018. Consiliul UE, sub Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, a ajuns la o poziţie comună pe data de 8 februarie 2019.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Unul dintre proiectele vizate de această Directivă a Gazelor este gazoductul Nordstream 2 care ar trebui să aducă gaze rusești prin Marea Baltică în Europa, având Germania ca cel mai mare beneficiar.

Iar, concret, România a reușit să aducă statele membre la un numitor comun astfel încât Nordstream 2 nu poate fi construit și pus în practică în afara regulilor UE privind gazele.

Cu alte cuvinte, directiva europeană cu privire la gazele naturale va fi revizuită pentru a permite Comisiei Europene să exercite o supervizare mai mare asupra conductelor de gaze naturale, inclusiv asupra proiectului Nord Stream 2.

Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană va putea să impună regulile care guvernează piaţa sa internă a gazelor naturale şi conductelor care provin din ţările non-UE.

De asemenea, statele membre vor fi obligate să ceară permisiunea UE atunci când negociază modificarea acordurilor de gaze naturale cu ţările non-UE, în eventualitatea în care regulile UE ar fi afectate. 

Continuă să citești

Economic

BĂNCILE CONTINUĂ SĂ MANIPULEZE ROBOR

Publicat

în data de

Eurodeputatul PSD Răzvan Popa a anunţat că va transmite o nouă scrisoare către Comisia Europeană, cu privire la manipularea ROBOR de către bănci, el afirmând că în spaţiul public apar în continuare semnale privind continuarea acestui comportament al băncilor.

”Am informat deja Comisia Europeană privind suspiciunile care există în România cu privire la manipularea ROBOR de către bănci şi am cerut intervenţia autorităţilor europene. Am primit confirmarea că reprezentanţii Comisiei Europene analizează situaţia.

Acesta este un lucru benefic pentru români şi sper la celeritate din partea Comisiei Europene. Tocmai de aceea, voi transmite o nouă scrisoare Comisiei Europene, pentru a atrage atenţia că în spaţiul public apar în continuare semnale privind continuarea acestui comportament al băncilor.

Înţeleg faptul că la începutul acestui an, deşi ROBOR a crescut, băncile nu au avut tranzacţii între ele, mişcarea nefăcând altceva decât să crească ratele românilor. Asistăm la un comportament total imoral al băncilor, comportament care trebuie stopat.”, a declarat Răzvan Popa, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

De altfel, și Darius Vâlcov, consilier al premierului Dăncilă, acuză băncile că au umflat artificial ratele populaţiei, prin stabilirea indicelui ROBOR în lipsa unor tranzacţii interbancare.

„Dacă nu ştiaţi, în luna ianuarie, media cotaţiilor ROBOR la 3 luni a fost 2,97 şi la 6 luni a fost 3,27. Numărul tranzacţiilor la 3 şi la 6 luni a fost un mare ZERO. Adică băncile, între ele, nu s-au împrumutat deloc. Cotaţiile au fost folosite doar pentru umflarea ratelor populaţiei.”, scrie Vâlcov pe Facebook.

Continuă să citești

Economic

GUVERNUL SE LUPTĂ CU JAFUL FĂCUT DE MARILE COMPANII

Publicat

în data de

Marile companii străine nu mai pot jefui statul român după bunul plac. Ministrul Eugen Teodorovici a anunţat că vor continua verificările Fiscului pe marile companii şi cele mijlocii, iar principalul obiectiv îl reprezintă transferul profitului.

„Verificările ANAF vor continua în special pe companiile mari şi mijlocii. Ne vom uita, cu precădere, la felul în care profitul se transferă în afara ţării. Transferul profiturilor, inclusiv şi preţurile de transfer, va fi analizat, pentru că pot ascunde foarte multe situaţii incorecte faţă de România.”, a explicat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanțelor Publice nu s-a ferit să afirme că această politică este una dirijată și pusă cu brio în practică de marile companii.

„În loc să cumperi din România anumite produse pe care România le are, le produce, le cumperi, şi mai scump, din afară. Nu, neapărat, că nu te taxez eu ca stat, dar tu poate-mi distrugi mie, în România, pe cel care face acel produs. Adică-mi distrugi şi oferta, pentru că-mi dispare cererea în piaţă.

Nu trebuie să ne ferim, să o ascundem. Pe o parte, la nivel european, marile companii sunt cele care prin guvernele lor, miniştrii lor de finanţe spun trebuie să respectăm regulile, dar în ţările cu sucursale impun anumite practici incorecte.”, a arătat Eugen Teodorovici

La finalul anului trecut, ANAF a declanşat două operaţiuni de verificare a marilor companii şi în portul Constanţa, Iceberg şi Tomis.

ANAF analizează în cadrul operaţiunii Iceberg, 487 de contribuabili mari şi mijlocii, iar după ce analiza de risc va fi finalizată, administraţia va trimite controale fiscale în funcţie de caz, a anunţat Virgil Pîrvulescu, vicepreşedinte ANAF.

Continuă să citești

Trending