Ne găsiți și pe

Economic

Sprijin de la Guvern pentru primari

Publicat

în data de

Premierul Viorica Dăncilă vine cu vești bune pentru primari. Șefa Executivului i-a asigurat pe edili că Guvernul va elimina autorizaţia de construire pentru ca autoritățile locale să poată accesa mai uşor Fondul de Dezvoltare şi Investiţii.

„Am discutat despre stadiul implementării PNDL 1, PNDL 2, despre Fonduri de Dezvoltare şi Investiţii şi i-am asigurat pe primari că pentru a accesa mai uşor acest fond vom elimina autorizaţia de construcţie.

Am văzut că marea majoritate a primarilor sunt mulţumiţi de aceste programe guvernamentale care au permis dezvoltarea comunităţilor locale indiferent de culoarea politică pentru că noi ne dorim ca fiecare comunitate să se dezvolte, să aibă condiţii din ce în ce mai bune, pentru că în ansamblu toate acestea duc la dezvoltarea judeţului şi bineînţeles la dezvoltarea României.

Acestea au fost problemele discutate şi bineînţeles că nu am vrut doar să ascultăm ceea ce spun, vom veni cu soluţii pliate pe realitatea existentă astfel încât să putem rezolva multe din aceste probleme.”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a mai anunțat că ministrul Finanţelor a vorbit cu edilii şi despre fonduri, iar ministrul Sănătăţii a discutat cu aceştia despre priorităţile din domeniu.

„S-a vorbit şi despre fonduri, pe fiecare primărie în parte, domnul ministru a avut o discuţie detaliată legată de acest aspect, dar şi despre dotarea spitalelor unde doamna ministru Sorina Pintea a discutat cu primarii pentru că aşa cum ştiţi anul acesta avem cel mai mare buget pe sănătate şi educaţie, domenii prioritare pentru România şi ne dorim ca fiecare spital din România să poată fi dotat cu aparatură performantă pentru că sănătatea este foarte importantă pentru fiecare cetăţean.”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Economic

Aeroportul Băneasa va fi din nou funcțional

Publicat

în data de

Aeroportul Băneasa va intra din nou în circuit în primăvara anului viitor. Directorul Companiei Naţionale de Administrare Aeroporturi Bucureşti, Alexandru George Ivan, a semnat , în prezenţa ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, contractul de ”Reabilitare şi refuncţionalizare a interioarelor clădirii”.

Proiectul va fi executat în opt luni de zile, din care perioada de proiectare este de două luni, iar cea de execuţie este de şase luni. Costul la care se ridică reabilitarea și reamenajarea aeroportului este de aproximativ 11 milioane de euro.

„Înaintăm aceste proiecte pentru ca Aeroportul Băneasa să fie complet funcţional în primăvara anului următor.„, a declarat directorul CNAB, Alexandru Ivan.

La rândul său,ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunțat că, așa cum procedează cu autostrăzile, unde verifică lucrările în fiecare zi, la fel va proceda și cu Aeroportul Băneasa.

„Aşa cum v-am obişnuit, voi fi prezent şi aici pentru supravegherea lucrărilor.”, a declarat ministrul Răzvan Cuc.

Reprezentanții companiei aeroportuare susţin că aeroportul „Aurel Vlaicu” se va ridica la cele mai înalte standarde tehnologice după modernizare şi va asigura tranzitul pentru 350 de mii de călători.

Aeroportul Băneasa nu a mai operat curse de linie de circa 7 ani, iar de atunci aici aterizează doar aeronavele private, cele de intervenţie şi cele care au nevoie de reparaţii în Atelierele Romaero.

Continuă să citești

Economic

Liberalii mai aruncă o minciună

Publicat

în data de

Cu un Klaus Iohannis aflat în cădere în sondaje, chiar acum înainte de alegerile prezidențiale, liberalii sunt disperați și caută metode prin care să mai crească procentele șefului lor de la Cotroceni.

Însă, ca de obicei, după ce Iohannis a stat cinci ani în vacanță, iar singura activitate a fost cea de a bloca Guvernul, acum e greu să arîți românilor că șeful statului a făcut ceva pentru ei.

Așa că liberalii rămân la aceeași metodă. Aruncă minciuni în mass-media. Ce mai recentă pusă pe tapet este cea referitoare la datoria României, despre care liberalii spun că a ajuns pe undeva pe la vreo sută de miliarde de euro.

Nimic mai fals. Valoarea datoriei guvernamentale nu a crescut cu 100 de miliarde, ci doar cu 54 miliarde și nu de EURO, ci de LEI.

Secretarul general al PSD, Mihai Fifor a făcut lumină în acest caz și prezintă cifrele adevărate.

„Astăzi, despre fake news și dezinformare ridicate la rang de politică națională…

Reproșează unii guvernării PSD că ar fi crescut datoria țării la peste 100 de miliarde euro. Este o mare minciună a Opoziției! Nu e mai mult, ci e mai puțin. Și nu e mai rău, ci e mult mai bine!

Iată argumentele:
1. Acuzația este falsă. Valoarea datoriei guvernamentale nu a crescut cu 100 de miliarde, ci doar cu 54 miliarde și nu de EURO, ci de LEI.

2. Față de 2016, avem o creștere a PIB cu 266 miliarde de lei, cu mult mai mult decât datoria. În 3 ani de guvernare, am crescut PIB mai mult decât în 7 ani înainte de venirea noastră la conducerea țării!

3. Față de Guvernul Cioloș, datoria a scăzut ca pondere în PIB de la 37,3%, la 35,1%. Asta contează cel mai mult! E capacitatea țării de a returna datoria. Un bun economist nu va întreba care e valoarea datoriei, ci cât reprezintă în PIB. Noi suntem mult mai jos de 60%, pragul considerat acceptabil în UE, în condițiile în care jumătate din statele Uniunii îl depășesc.

4. Structura datoriei s-a îmbunătățit considerabil. Datoria pe termen scurt, care pune presiune pe buget, aproape s-a înjumătățit, de la aproape 20 de miliarde de lei în 2016, la puțin peste 10 miliarde de lei în prezent.

Concluzie: nu „înghițiți pe nemestecate” minciunile opoziției! În era fake news-ului, încercați să verificați ce vi se spune si sa decideți!”, scrie Mihai Fifor pe pagina sa de Facebook.

Continuă să citești

Economic

Bursa de la București a avansat la „piață emergentă”

Publicat

în data de

Decizie istorică pentru Bursa de Valori București. Măsurile luate de Guvernul Viorica Dăncilă în plan economic au crescut încrederea investitorilor pe bursă din țara noastră, astfel încât Bursa de Valori București a avansat de la statutul de „piață de frontieră” la cel de „piață emergentă”.

„Anunţul FTSE Russell este o decizie istorică pentru România, un nou pas către realizarea unui proiect de ţară pentru care am insistat în ultimii ani de zile şi care este legat şi de procesul de aderare la moneda Euro.

Piaţa de capital românească intră într-un club mai select al burselor de profil, echivalentă categoriei „investment grade” de care beneficiază ţara noastră în clasificarea agenţiilor de rating şi are acum şansa de a contribui şi mai mult la capitalizarea economiei reale româneşti.”, a declarat Eugen Teodorovici după anunțul celor de la FTSE, liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri.

Ce înseamnă trecerea Bursei de Valori București la statutul de „piață emergentă”.

Ministrul Finanțelor consideră că această decizie reflectă cadrul macroeconomic favorabil al ţării noastre, încrederea de care se bucură economia românească în rândul investitorilor şi paşii extraordinari făcuţi de autorităţi pentru creşterea atractivităţii pieţei bursiere de la Bucureşti.

Dincolo de modificările legislative promovate de Ministerul Finanțelor pentru creşterea atractivităţii pieţei de capital din România, este de amintit decizia curajoasă a guvernării social-democrate de a reduce impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Numai în acest an, dividendele au adus pieţei de capital din România o creştere de 36% în primele 8 luni.

De asemenea, titlurile de stat emise de statul român reprezintă o componentă esenţială în formarea şi dezvoltarea altor pieţe pentru finanţarea proiectelor de investiţii, cum ar fi piaţa obligaţiunilor municipale sau a celor emise de companii. În acelaşi timp, ele contribuie la lărgirea şi diversificarea bazei de investitori (fonduri de pensii private, fonduri de investiţii, fonduri mutuale, societăţi de asigurări, etc.) atât în plan local, cât şi extern.

Menţionez sprijinul şi eforturile în direcţia creşterii gradului de educaţie financiară, în rândul investitorilor mici, mai puţin sofisticaţi, astfel încât aceştia să poată accesa instrumentele de finanţare oferite de piaţa de capital românească şi aici mă refer la Programul Fidelis, lansat în 2015, care s-a bucurat de un real succes prin cele două emisiuni, prin care au fost lansate titluri de stat destinate persoanelor fizice prin mecanismul Bursei de Valori şi pe care intenţionăm să-l reluăm în viitor.”, a mai declarat Eugen Teodorovici.

Conform estimărilor, trecerea Bursei de Valori București la statutul de piaţă emergentă se traduce şi prin accesul ţării noastre la fonduri de investiţii de 30 de ori mai mari decât cele alocate pieţelor de frontieră, atragerea de capital străin aducând şi premisele creşterii acţiunilor companiilor cotate la Bursa de la Bucureşti.

Continuă să citești

Trending