Ne găsiți și pe

Economic

ROBOR, SCOS DIN CALCULUL RATELOR

Publicat

în data de

Indicele ROBOR ar putea fi scos din calculul ratelor românilor în scurt timp. Președintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir, a trimis ministerului Finanțelor și guvernatorului BNR scrisori în care cere decuplarea ROBOR de la calculul ratelor.

„Comisia a decis să trimită două scrisori, una ministrului de Finanţe şi alta Guvernatorului BNR, prin care să le ceară două lucruri şi anume, deoarece scopul iniţial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor dobânzilor a creditelor în lei prin ordonanţa numărul 50 din 9 iunie 2010, privind contractele de credite pentru consumatori a fost deturnat, solicităm transparentizarea completă a modului de calcul astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înţelegere de tip cartel, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor şi înlocuirea acestora prin preluarea bunurilor practicelor europene, un indice care să reflecte media tranzacţiilor reale din piaţă şi nu media cotaţiilor.”, a anunţat Daniel Zamfir.

Preşedintele Comisiei economice susţine că Guvernul şi guvernatorul BNR ar trebui să ia măsuri cu privire la transparentizarea formulei de calcul şi, în urma concluziei, să revină asupra contractelor încheiate, dacă indicele nu reflectă realitatea.

„Evident dacă ROBORUL nu reflectă realitatea şi aşa cum am văzut el este rodul unor înţelegeri, altele decât ce ar trebui să fie şi anume rodul tranzacţiilor ROBORUL fiind unul fictiv ratele românilor sunt influenţate, vom vedea care este până la urmă influenţa directă dar ceea ce este un lucru cert este că va trebui să se renunţe la calcularea ratelor românilor în funcţie de acest indice sau să se treacă la această formulă, spuneam, transparentă aşa cum este practicată şi în alte ţări europene pentru că de foarte multă vreme iată ratele sunt calculate în raport cu acest indice care nu reflectă realitatea.

Categoric că atunci când se constată că indicele nu reflectă realitatea va trebui intervenit asupra contractelor, nu eu sunt în măsură şi nu noi Comisia Economică suntem în măsură să dăm soluţii. Noi vă informăm asupra concluziilor după audierile de la Comisia Economică, BNR şi guvernul României sunt obligate să ia măsuri ca lucrul acesta să se rezolve cât mai repede.

Ratele românilor nu au fost calculate în mod corect ca atare este absolut necesar să aibă, să se ia măsură urgentă. De asemenea felul în care se vor găsi şi măsuri reparatorii în legătură cu acest aspect este tot de datoria guvernului României şi BNR.”, a adăugat Daniel Zamfir.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economic

Viorica Dăncilă, întâlnire cu oamenii de afaceri din România

Publicat

în data de

Premierul Viorica Dăncilă şi mai mulţi membri ai Cabinetului s-au întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanţi ai Confederaţiei Patronatului Român.

Întrevederea a avut loc la iniţiativa premierului şi a avut ca principal obiectiv relansarea şi îmbunătăţirea dialogului dintre Executiv şi mediul de afaceri.

„Îmi doresc să dezvoltăm un dialog aplicat şi pragmatic cu mediul de afaceri şi vreau să fiţi parte activă în elaborarea politicilor publice. Prin eforturile pe care le depunem zilnic la nivelul Guvernului și bazându-ne pe experienţa şi implicarea dumneavoastră, putem construi un cadru de business care să aducă plus valoare în economie, prin implementarea unor măsuri de susţinere a mediului de afaceri.”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

„Reprezentaţii Confederaţiei Patronatului Român au prezentat principalele provocări cu care se confruntă mediul de afaceri autohton şi au mulţumit Guvernului pentru deschiderea arătată pentru identificarea celor mai bune soluţii, care să fie concretizate în perioada următoare.

Temele de discuţie au vizat domeniile economic, fiscal, muncă, turism, agricultură, educaţie, sănătate, fonduri europene.”, arată un comunicat remis presei după întrevedere.

Prim-ministrul României a propus crearea unui grup de lucru coordonat de ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat, Ştefan Radu Oprea, care să centralizeze şi să analizeze toate propunerile venite din partea patronatelor, astfel încât acestea să fie transpuse în măsuri guvernamentale concrete. Soluţiile vor fi discutate în cadrul unor întâlniri lunare între reprezentaţii Guvernului şi cei ai Confederaţiei Patronatului Român.

Continuă să citești

Economic

România are cea de-a doua creștere economică din UE

Publicat

în data de

Economia României înregistrează o evoluție peste așteptări, cu o creștere a Produsului Intern Brut de 4,8%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Vin în continuare veşti bune din domeniul economic. Cifrele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică şi de Eurostat arată că economia României înregistrează o evoluţie peste aşteptări. În primul trimestru al acestui an, ţara noastră a registrat o creştere a Produsului Intern Brut de 4,8%, seria ajustată sezonier, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, astfel România a reuşit a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană.

De altfel, trimestrul II din 2019 este cel de-al cincilea trimestru în care înregistrăm creştere economică progresivă, de peste un procent de la un trimestru la altul. Este rezultatul măsurilor de sprijinire a mediului de afaceri şi de impulsionare a investiţiilor pe care le-am luat prin programul de guvernare.”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a adaugat in primele sase luni ale acestui an, investitiile straine directe au crescut cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

„În primele şase luni ale acestui an, investiţiile străine directe au crescut cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, de la începutul anului şi până în prezent, au fost înregistrate peste 53.000 de noi locuri de muncă. Astfel, în prezent, în economia românească există peste 6,4 milioane de locuri de muncă active.”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Continuă să citești

Economic

România, campioană la creșterea PIB pe cap de locuitor

Publicat

în data de

România este campioană între statele est-europene la creșterea PIB pe cap de locuitor. O arată un raport al Băncii Centrale a Germaniei care spune că țara noastră este tot mai aproape de economiiile statelor din occident.

Potrivit documentului elaborat de bancherii germani, în ultimii cinci ani, în ceea ce privește puterea de cumpărare, România se situează pe primul loc în această listă la PIB-ul pe cap de locuitor.

Țara noastră este urmată de Letonia și Lituania. Creșteri ceva mai mici au fost înregistrate în Ungaria, Croația, Polonia și în Slovacia.

În toate aceste țări, mai arată raportul Băncii Centrale a Germanei, datoria publică a scăzut vizibil în raport cu performanța economică. Și datoria externă netă a scăzut în raport cu PIB-ul în aproape toate aceste țări.

Banca Centrală a Germaniei a integrat în acest grup al statelor est europene 11 țări: statele din zona euro – Slovenia, Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia, dar și Polonia, Cehia, Ungaria, România, Bulgaria și Croația.

România a avut a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în al doilea trimestru din acest an, potrivit barometrului european de statistică – Eurostat.

Creşterea PIB-ului României a fost de 4,6% în trimestrul 2 din 2019, faţă media europeană, de 1,3%.

Continuă să citești

Trending