Ne găsiți și pe

Economic

Rectificarea bugetară are acoperire în economie

Publicat

în data de

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, îi dă peste nas economistului de casă al lui Iohannis, Florin Cîțu. Ministrul afirmă că trebuie să fii extrem de rău-intenționat ca să spui că economia României nu poate susține o rectificare pozitivă.

“PIB-ul a depăşit în premieră pragul de 1.000 miliarde de lei. Acolo unde Guvernul a luat unele măsuri, s-au văzut şi rezultatele. Deficitul bugetar de 2,76% nu este în pericol, deşi am auzit unele discuţii în ultima perioadă. Deficitul bugetar va fi respectat prin proiectul privind rectificarea bugetară. Rectificarea bugetară asigură plata integrală a salariilor, pensiilor şi proiectelor de investiţii.

Nimeni nu trebuie să-şi facă niciun fel de grijă, mă refer la cetăţeni. Nu este vorba despre tăieri de finanţare, ci doar de a corecta anumite supradimensionări, supraestimări de la ministere.”, a explicat Eugen Teodorovici.

Și pentru a-i lumina pe Florin Cîțu și pe ceilalți mari analiști dirijați de Iohannis și de liberali, trebuie să spunem că nici Educația, nici Sănătatea, nici investițiile nu au de suferit în urma rectificării bugetare.

Este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare.

Educaţia va beneficia în continuare de fonduri mai mari cu 42.4% faţă de anul 2018, iar dacă întârzierile din primul semestru vor fi recuperate vom reveni cu sume suplimentare la a doua rectificare. Vom continua programele începute în educaţie, inclusiv cel privind plata pentru rechizitele şcolare pentru copiii din familii cu venituri reduse.

Bugetul ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară, precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele medicale.”, a precizat și premierul Viorica Dăncilă.

Economic

Iresponsabilitatea guvernului Iohannis-Orban alungă investitorii

Publicat

în data de

Haosul guvernării PNL provoacă efecte dramatice în economia reală, iar investitorii încep să își piardă încrederea în economia românească.

După doar o lună de la preluare puterii de către Iohannis și Orban și echipa lor, încep să se închidă companii și să se facă disponibilizări în masă.

De exemplu, în Balș, localitate unde și primarul este de la PNL se închide fabrica de componente auto. 220 de angajați rămân pe drumuri.

De asemenea, la Slatina se închide o fabrică de îmbrăcăminte, iar 100 de oameni vor fi concediați.

Și mai grav, la Craiova se închide definitiv Electroputere – o companie de referință cândva pentru economia prin producția de locomotive.

Iar la Caracal se disponibilizează zeci de angajați ai unei fabrici de textile.

E dramatic că numai după o lună de guvernare PNL reușește să frâneze brutal creșterea economică și să transmită, prin măsurile luate, semnale profund negative mediului de afaceri care este nevoit să se replieze.

Nimic  nu este mai grav pentru investitori și companii decât subminarea încrederii. Iar guvernul PNL, prin declarațiile iresponsabile ale miniștrilor cheie și prin deciziile luate, a spulberat încrederea în perspectiva de creștere și dezvoltare economică.

Ce a reușit guvernul Iohannis-Orban în doar o lună

Majorarea abruptă și artificială a deficitului bugetar până la 4,4% din PIB.

Dublarea împrumuturilor. 8,5 miliarde de lei doar într-o lună.

Devalorizarea leului, creșterea dobânzilor.

Disponibilizările clamate ale bugetarilor.

Bălmăjelile în privința salariului minim, a majorării prevăzute de legea salariilor și pensiilor.

Reducerea absurdă, cu cel puțin 7 miliarde de lei, a veniturilor statului (urmare a renunțării la supraacciza la carburanți, la impozitarea salariilor part-time la nivelul salariului minim și la taxarea corporațiilor din banking, energie și telecomunicații).

Continuă să citești

Economic

Dezastru după o lună de guvernare Iohannis-Orban

Publicat

în data de

Prima lună de guvernare Iohannis-Orban arată începutul unui dezastru economic pentru România. Departe de a încerca să fie mai aproape de români, departe de a încerca să meragă înainte cu dezvoltarea economică a țării, tandemul Iohannis-Orban a făcut praf tot ce a lăsat guvernul PSD.

Social-democraţii au făcut bilanţul primei luni de guvernare a PNL în care liberalii au ajuns la 4,4% deficit bugetar, după prima rectificare bugetară, iar pentru anul următor deficitul va fi de 3,5%, peste ţinta asumată.

„Ne-au acuzat în fiecare an că vom depăşi ţinta de deficit de 3%. Nu am depăşit-o niciodată. Ei însă au ajuns la 4,4% după prima rectificare bugetară şi anunţă 3,5% pentru anul viitor.

Ne-au acuzat că ne împrumutăm prea mult şi la dobânzi prea mari. Ei se împrumută acum la valori duble şi cu dobânzi mai mari decât în guvernarea #PSD. 8 miliarde de lei împrumutaţi doar în noiembrie!

Ne-au acuzat de devalorizarea monedei naţionale în raport cu euro. De la venirea lor la guvernare, cursul valutar atinge record după record. Se anunţă 5 lei pentru 1 euro până la finalul anului. În noiembrie, BNR a cheltuit 1,2 mld. euro pentru a apăra leul de declaraţiile catastrofice ale noului ministru al Finanţelor.”, arată social-democraţii pe pagina de Facebook a PSD.

Încă cinci ani de ghinion!

Continuă să citești

Economic

Guvernul Iohannis-Orban falimentează țara prin mâna lui Cîțu

Publicat

în data de

Marele ministru de Finanțe, Florin Cîțu, care înainte de a ajunge în guvernul Iohannis-Orban îi certa pe cei din executivul PSD că se împrumută prea mult și că îndatorează generații întregi, deși erau doar minciuni de campanie, face exact ceea ce acum mai bine de o lună condamna.

Împrumută tot mai mult și la dobânzi uriașe. Dar acum Cîțu, Iohannis și Orban sunt la putere și își pot bate joc după bunul plac de țară și de români.

Revenind la împrumuturi, Florin Cîțu a angajat pentru luna decembrie împrumuturi de nu mai puțin de 5,945 de miliarde de lei. Asta în condițiile în care și luna trecută guvernul Iohannis-Orban a mai luat vreo 5 miliarde.

Normal că nu știm ce face cu atâția bani, dar de asta a avut și nevoie de scenariul cu greaua moștenire și cu găurile lăsate de guvernul PSD. Pentru a împrumuta sume imense, chipurile, pentru a acoperi găurile gasite.

De fapt, banii sunt luați pentru ca clientela politică a tandemului Iohannis-Orban să prindă contracte grase care vor fi plătite de români.

Și când ne aducem aminte, că aceiași Iohannis, Orban și Cîțu puneau la zid guvernul PSD pentru câteva sute de milioane luate pe lună. Iar acum deja au împrumutat peste 10 miliarde.

Încă cinci ani de ghinion!

Continuă să citești

Trending