Ne găsiți și pe

POLITICĂ

PSD susține extinderea Uniunii Europene

Publicat

în data de

România şi PSD vor fi avocaţii permanenţi şi implicaţi pentru extinderea Uniunii Europene spre Balcanii de Vest, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

„România şi Partidul Social Democrat vor fi avocaţii permanenţi şi implicaţi pentru extinderea Uniunii Europene spre Balcanii de Vest, spre Republica Moldova şi Georgia.

Privind realităţile politice de pe continentul nostru, trebuie să recunoaştem că este nevoie de un impuls mult mai puternic în ceea ce priveşte politica de extindere a Uniunii Europene.

Ultima lărgire a UE, cea din 2013, când Croaţia a devenit stat membru al UE, a deschis drumul Uniunii Europene către Balcanii de Vest, iar datoria noastră este să continuăm această direcţie”, a afirmat Viorica Dăncilă, la Forumul regional cu tema „Integrarea Balcanilor de Vest în Uniunea Europeană.”, organizat de PSD, la Palatul Parlamentului.

Viorica Dăncilă: Este momentul în care UE trebuie să se extindă

Potrivit premierului, UE se confruntă la ora actuală cu o serie de probleme complexe şi presiuni interne şi externe care pun la încercare solidaritatea statelor membre şi, în acest context, apetitul pentru extindere al Uniunii pare unul diminuat, iar atenţia se concentrează pe alte teme.

„A nu decide acum integrarea Balcanilor de Vest într-o formulă credibilă şi cu o agendă previzibilă ar fi o greşeală strategică majoră, în condiţiile în care UE nu mai este singurul jucător din Balcanii de Vest.

Din punctul meu de vedere, însă, proiectul UE este o promisiune către toate statele europene democratice, o promisiune care, aşa cum am menţionat, trebuie onorată, fiindcă face parte din nucleul fundamental al valorilor europene. Referitor la poziţia celor care spun că statele regiunii nu sunt pregătite pentru integrare, le reamintim că procesul negocierii de aderare este unul complex.

Pe durata lui este esenţial să folosim energia pozitivă declanşată de începerea negocierilor pentru a accelera progresele, altfel statele din Balcani vor deveni teatrul de confruntări între oboseala de a extinde UE, manifestată la nivelul statelor din Europa Occidentală, şi cea a aşteptării, pentru statele din Balcani. Este în interesul nostru, ca social-democraţi din această regiune, să susţinem această promisiune şi să sprijinim extinderea UE către Balcanii de Vest.”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Integrarea României în UE este strict legată de PSD

Viorica Dăncilă a reamintit că istoria integrării României în Uniunea Europeană a fost marcată de solidaritatea manifestată de familia social-democrată cu ţara noastră.

„Eu consider că Partidul Social Democrat din România are datoria politică şi morală să întoarcă această solidaritate către prietenii partidelor de centru stânga.

Pentru acest lucru avem datoria să întărim cooperarea regională şi să dăm un semnal puternic către Bruxelles că proiectul extinderii trebuie să rămână la vârful agendei europene.

Trebuie să afirmăm clar la Bruxelles dreptul la un viitor european pentru întreaga regiune balcanică, dreptul la pace şi prosperitate în fiecare ţară balcanică”, a afirmat preşedintele PSD.

Preşedinta social-democraţilor s-a declarat onorată că PSD găzduieşte acest forum dedicat drumului european al ţărilor din Balcanii de Vest.

„Îmi doresc ca forumul nostru să fie un pas important în structurarea mai bună a suportului regional al forţelor politice de centru-stânga în vederea aderării ţărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană.„, a mai spus Viorica Dăncilă.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITICĂ

Obiectivele Vioricăi Dăncilă pentru Cotroceni

Publicat

în data de

Viorica Dăncilă, candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, a prezentat 10 obiective, pe care şi le asumă dacă va câştiga scrutinul din noiembrie.

Liderul social-democrat afirmă că preşedintele ţării trebuie să fie, înainte de toate, o sumă a unor valori pe care să le respecte și să se lupte cu toate puterile pentru poporul în fruntea căruia a fost ales.

„Preşedintele României este, înainte de toate, o sumă a unor valori: încredere, viziune, stabilitate şi respect. Mi-am asumat drumul către această demnitate ştiind că trebuie să dovedesc, în faţa cetăţenilor şi a lui Dumnezeu, că înţeleg, onorez şi apăr aceste valori.

Proiectul meu pentru România are la bază 10 principii care vor sta pe masa dialogului atât cu partenerii interni, cât şi cu cei internaţionali:

1. Voi lucra pentru o societate în care nimeni nu este lăsat în urmă!

2. Toţi românii trebuie să se bucure de dezvoltarea ţării!

3. Nu voi negocia democraţia, la nivel naţional, european sau internaţional!

4. Voi veghea la siguranţa naţională, ca prioritate absolută!

5. Avem nevoie de o administraţie publică implicată, puternică şi responsabilă!

6. Cred într-o România care contează într-o Europă socială şi o lume globalizată!

7. Cred în politica externă făcută în beneficiul României şi al românilor!

8. Voi fi un preşedinte implicat al românilor de pretutindeni!

9. Vom demonstra lumii că România este o gazdă bună şi un partener de cuvânt!

10. Voi deschide Palatul Cotroceni şi îl voi conecta cu ţara!”, scrie Viorica Dăncilă pe Facebook.

Continuă să citești

POLITICĂ

Liberalii vor să desființeze ministere de interes strategic

Publicat

în data de

Iohannis și liberalii lui sunt puși pe distrus. Și încep de la ministere, pe care vor să le comaseze pentru a face, după cum spun ei, un guvern mai suplu. Dar ar trebui să ne spună liberalii că acest guvern mai suplu va fi și unul disfuncțional. Și asta pentru că vor să desființeze ministere care se ocupă de domenii strategice.

Un semnal de alarmă în acest sens îl trage fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu. Fostul demnitar spune că dispariția acestui minister ar fi fatală.

„Reducerea numărului de ministere de la 24, cât sunt în prezent, la numai 15 sau 16, poate crea disfuncţionalităţi, în măsura în care ar dispărea ministere de interes strategic, precum Ministerul Energiei.

Sper ca aceste zvonuri privind dispariţia ministerului energiei să nu se adeverească! Ultimul lucru de care sectorul energetic are nevoie este dispariţia ministerului. Ar fi o mare greşeală ca acest lucru să se întâmple. Ar putea fi chiar lovitura fatală. Energia este un domeniu strategic.

O guvernanţă bună în energie şi în domeniul tehnologiei informaţiei ne poate transforma într-un reper regional, în două domenii care ne vor marca profund viitorul!”, a scris pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu.

Desființarea Ministerului Energiei ar avea consecințe grave asupra multor domenii din economie, mai spune fostul ministru.

„Ar fi greşit să se întâmple acest lucru din mai multe motive. Domeniul energetic reprezintă o oportunitate strategică pentru România şi are nevoie de un minister propriu.

Aşa e în majoritatea statelor UE, aşa e în SUA, Rusia, China, etc. Pe lângă acest lucru există şi aspecte tehnice care ar face din această comasare o greşeală.

Am risca reluarea procesului de acreditare pentru operatorii de transport, întârzierea folosirii unor fonduri europene, deoarece ministerul energiei a fost acreditat ca autoritate care acordă autorizaţie pentru proiectele europene de interes comun.”, a mai arătat Răzvan Nicolescu.

Continuă să citești

POLITICĂ

Iohannis, în război cu românii și cu legile țării

Publicat

în data de

Candidatul PSD la prezidențiale, Viorica Dăncilă, critică dur derapajele lui Klaus Iohannis care a declarat, cu subiect și predicat, că se află în război. A completat mai apoi, șeful statului că e în război cu PSD, însă el este de fapt în război cu propria țară, cu propriii cetățeni și cu Constituția.

„Am citit în presă declarațiile președintelui în funcție, care se închipuie “într-un plin război cu PSD” și care își instigă partidul la ură și la lupte imaginare.

Articolul 80 din Constituție spune că președintele este garantul unităţii naționale. Unde este unitatea, atunci când președintele ne declară în stare de război? Unde este imparțialitatea președintelui care îi îndoctrinează și îi alimentează cu ură pe cei ce urmează să compună viitorul Guvern al României?

Klaus Iohannis se poate închipui în tot felul de războaie, însă adevărul este că președintele se află într-un război deschis cu Constituția României și cu legile, cu munca și bunul simț, într-un permanent război cu românii și cu drepturile lor.

Ca și PNL și acoliții, care au adoptat un discurs de extremă dreapta periculos, acest om este într-un război declarat cu bugetarii, cu antreprenorii, cu pensionarii și cu toți aceia ce nu votează PNL și pe care vrea să îi arunce în sărăcie și izolare!

Acestea sunt războaiele pe care le poartă actualul președinte și viitorul Guvern al României – cu legea, cu românii și cu democrația. Pentru că, atunci când un președinte își dorește dispariția unui partid politic, el devine cel mai mare pericol pentru democrație si istoria a dovedit-o de nenumărate ori.

Orice alt om cu responsabilitatea funcției și cu o minimă decență ar fi demisionat de mult din fruntea statului român.”, scrie Viorica Dăncilă pe pagina sa de Facebook.

Continuă să citești

Trending