Ne găsiți și pe

Economic

PNL se împrumută necontrolat, dar banii tot nu ajung

Publicat

în data de

Guvernul PNL, încă de la instalare, a început să facă împrumuturi după împrumuturi. Dacă în primă fază, Florin Cîțu spunea că face aceste împrumuturi pentru a reuși să finanțeze anumite programe importante pentru țară, ulterior, cumva, s-a dovedit că banii aceia nu sunt folosiți în scopul declarat. Ce face PNL cu atâția bani, numai ei știu.

În acest context, fostul Ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a atras atenția cu privire la deosebirile dintre împrumuturile, mult mai mici ale PSD și cele ale PNL.

„Stiti lozinca: „Se imprumuta atat de mult incat o sa plateasca si copiii nostri!” Pai, hai sa lucram cu cifre! In imaginea de mai jos aveti media lunara a imprumuturilor facute de guvernul PSD, cu rosu si guvernul PNL, cu galben! Media lunara a imprumuturilor PSD, miliarde lei, este 3,94, iar in cazul PNL – 7,83! Dublu! In conditiile in care PSD a tinut deficitul sub pragul de 3 la suta, iar PNL merge spre 5.

PSD a marit veniturile romanilor, a platit pentru programe de sustinere a antreprenorilor si fermierilor, a deschis 16000 de santiere in mediul rural, a construit peste 100 km de autostrada si a deschis mai multe loturi de autostrazi etc. PNL subfinanteaza investitiile in autostrazi, nu mai mareste veniturile romanilor, a stopat toate programele pentru antreprenori sau fermieri, a inchis Fondul de Dezvoltare Locala care sustinea comunitatile locale. Si atunci de ce se imprumuta dublu???”, a scris Olguţa Vasilescu pe pagina sa de Facebook.

Economic

Florin Cîțu, un pericol care trebuie oprit

Publicat

în data de

Împrumuturile de sute de milioane de lei pe care le face ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîțu, în fiecare zi sunt criticate dur de avocatul Gheorghe Piperea, profesor de drept comercial la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.

Acesta anunţă că va redacta, alături de senatorul Daniel Zamfir, o lege prin care să se introducă obligativitatea unor aprobări la nivel de Guvern şi Parlament pentru asemenea împrumuturi.

„Cîțu a mai făcut azi încă un împrumut de 735 de milioane de lei. Pe seama noastră, fără acordul nostru, amanetând veniturile noastre și punând în pericol cheltuielile publice pe următorii 20 de ani.

Nu vreau să îi mai permit acestui trader exaltat să joace la poker viitorul acestei nații și munca generațiilor viitoare.

Săptămâna asta mă voi ocupa, alături de domnul senator Dan Zamfir, de redactarea și promovarea în Parlament a unei legi care va interzice acest poker financiar și va impune prudența, transparența și motivarea judicioasă a tuturor împrumuturilor publice.

Niciun împrumut de acest gen, nici chiar emisiunile de obligațiuni sau titluri de stat, nu se vor mai putea face fără asumarea lor prin hotărâre de guvern temeinic justificată. Niciun împrumut care depășește 10% din totalul veniturilor bugetare într-un an nu va mai fi posibil fără o lege de aprobare în Parlament. Așa funcționează economiile cu rating AAA+, ca SUA. Nimeni nu se sperie de Parlament în SUA. Au contraire.

Când nu există aprobare, investitorii se panichează, și nu invers, cum încearcă în mod ridicol Cîțu să ne convingă. Scuzele lui Cîțu sunt penibile. Faptul că joacă poker cu viitorul nostru panichează investitorii, și nu legile prudenței în împrumuturile publice, așa cum va fi legea pe care o pregătim.”, scrie Piperea pe Facebook.

În trei luni de guvernare, guvernul Orban, prin mâna lui Florin Cîțu a împrumutat 40 de miliarde de lei.

Continuă să citești

Economic

Cîțu bagă economia României în pământ

Publicat

în data de

Florin Cîțu, ajuns ministru al Finanțelor, ne anunță senin că ne va îngropa pe toți în datorii. Omul lui Iohannis și al lui Orban a explicat că actualul guvern are de gând să împrumute alte zeci și zeci de miliarde de lei.

Nici nu ar fi foarte greu, dacă ne gândim că în doar trei luni de guvernare a ajuns la împrumuturi de 40 de miliarde. În trei luni!

Pentru comparație, guvernul PSD a împrumutat în doi ani și jumătate, 79 de miliarde.

Mai mult, Cîțu nici nu simte nevoia să dea vreo explicații despre ceea ce se întâmplă cu banii împrumutați pe spatele românilor.

Așa că i-a anunțat pe parlamentarii din Comisia Economică a Senatului că nu va veni azi la audieri, așa cum este prevăzut pe ordinea de zi. Ironic și zeflemitor, ministrul Finanțelor îi îndeamnă chiar pe parlamentari să găsească alte căi pentru a afla ce a făcut cu banii împrumutați, că el nu este obligat să le răspundă.

Păi ce să le răspundă, dacă guvernul Orban a împrumutat 40 de miliarde de lei, dar tot strigă că nu are bani pentru dublarea alocațiilor, pentru majorarea pensiilor, pentru majorarea salariilor, pentru investiții. Guvernul Orban nu are bani pentru nimic, dar împrumută zi de zi miliarde de lei.

Și ca să ne lămurească, Florin Cîțu ne spune că în acest an se va împrumuta mai mult decât a făcut-o statul pe timpul crizei economice.

Continuă să citești

Economic

Cum sabotează guvernul Orban economia românească

Publicat

în data de

Ludovic Orban și Klaus Iohannis își duc în continuarea campania de sabotare a economiei românești.

Prin mâna, economistului lor de casă, ajuns ministru la Finanțe, Florin Câțu, Iohannis și Orban împrumută miliarde și miliarde de euro. Astfel au reușit ca doar în trei luni de zile să îndatoreze România cu 40 de miliarde de lei.

Bani care vor fi dați înapoi de românii de rând, de oamenii cinstiți care muncesc și își plătesc taxele și impozitele la stat.

„Domnul Cîţu este un pericol pentru România şi trebuie oprit. În 3 luni, PNL s-a împrumutat 40 miliarde lei. Şi mai grav este că, prin împrumuturile făcute, dl Cîţu a sabotat, în mod deliberat, capitalul românesc.„, a arătat senatorul Roxana Paţurcă, preşedinte executiv al PSD Călăraşi.

Să plătească românii, că noi nu venim cu bani de-acasă.

Astea sunt cuvintele lui Florin Cîțu și de aici vedem politica dusă de actualul guvern liberal împotriva românilor.

„Cele mai multe împrumuturi s-au făcut în moneda euro, ceea ce a condus la creşterea dobânzilor cu efecte negative puternice în special la nivelul IMM-urilor, care, ştiţi bine, peste 90 % sunt firme româneşti.

Totodată, a pus presiune pe cursul valutar, obligând BNR să arunce pe piaţă 1,3 mld. euro din rezerva valutară pentru a apăra leul. Toate acestea sunt costuri pe care le vom suporta noi, cetăţenii, nu dl. Cîţu care a şi spus că ”ei nu vin cu bani de acasă”., mai arată senatorul PSD.

Unde se duc toți acești bani, nu știm.

Și nici nu vom afla pentru că de la înălțimea fotoliilor lor din Palatul Victoria, guvernanții PNL nu se coboară să le explice românilor de ce îi îngroapă în datorii.

„Problema cea mai mare însă rămâne: unde se duc banii, dle Cîţu? În autostrăzi nu sunt, aţi tăiat finanţările la toate şantierele începute de PSD. În dezvoltare locală nu sunt, aţi tăiat 30 mld. de la fondurile comunităţilor locale. În programele de investiţii lansate de PSD nu sunt. Aţi închis StartUp Nation. Aţi oprit Prima Casă. Aţi anulat programul pentru staţiunile balneare. Aţi tăiat finantarea pentru construcţia de grădiniţe cu profil sportiv. Şi lista poate continua. Nici în spitale nu sunt. Aţi tăiat şi aici bugetul. Nici la şcoli sau programe educaţionale, unde avem cel mai mic buget ca pondere în PIB din ultimii ani. Deşi vorbiţi de România Educată!”, mai arată Roxana Pațurcă.

Continuă să citești

Trending