Ne găsiți și pe

Economic

MARILE COMPANII NU PLEACĂ, CI MĂRESC SALARIILE

Publicat

în data de

Marii economiști liberali mai primesc o palmă de la realitatea din economia românească. În timp ce specialiștii din PNL, în frunte cu Florin Cîțu trâmbițează plecarea marilor companii din cauza mediului economic nesigur din România (bineînțeles vina e a PSD și a Guvernului), marii angajatori nu numai că nu pleacă, ba chiar și continuă investițiile și majorează salariile angajaților.

Unii au decis chiar să majoreze veniturile salariaților cu 50% și să le acorde și beneficii pe care le putem numi de lux.

Ce ne demonstrează asta?

Una la mână, este evident că în timp ce opoziţia şi Iohannis tot încearcă să blocheze guvernarea, la Guvern se iau decizii care cresc veniturile populației, dar și eficienţa economiei româneşti.

Și ne aducem aminte că principalul obiectiv al Programului de Guvernare 2016-2020 a fost ieşirea din cercul vicios al salariilor mici.

Iar în 2017, de exemplu, creşterea câştigului salarial nominal a fost de 24,6% în sectorul public şi 13,7% în sectorul concurenţial.

În plus, creşterea salariului minim nu a condus la reducerea locurilor de muncă, ci dimpotrivă. Cu toate că în ultimii 5 ani salariul minim s-a dublat, numărul salariaţilor s-a majorat cu peste 550 de mii.

În plus, nu putem sa nu ținem cont că peste 13% dintre lucrătorii cu normă întreagă şi 61% dintre lucrătorii cu timp parţial de lucru sunt sub pragul de sărăcie, iar România are de departe cea mai ridicată rată de sărăcie în rândul lucrătorilor din Uniunea Europeană.

Și atunci nu mai trebuie să spunem că majorările normale ale salariului minim conduc la reducerea inegalităţilor de venituri.

Și tot creșterea salariului minim reduce inechitatea distribuirii venitului naţional între muncă si capital.

Astfel, dacă în ţările dezvoltate observăm o pondere echilibrată alocată compensării salariaţilor şi capitalului, în România doar 36% din PIB este alocat pentru remunerarea salariaţilor, 55% pentru remunerarea capitalului si restul pentru taxe indirecte minus subventii.

Dar învinși de astfel de argumente și din dorința de a-i ține pe români săraci pentru a-i manipula după bunul plac, liberalii și Iohannis tot aruncă invective și minciuni la adresa Guvernului și a PSD.

Atât pot, atât fac!

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economic

Industria, factor principal în creșterea economică

Publicat

în data de

Creșterea economică din țara noastră nu este una artificială, bazată doar pe consum, așa cum susțin mari economiști de teapa lui Florin Cîțu. Care se vrea și ministru al Finanțelor publice, deși nu înțelege cum funcționează economia țării.

Economiștii care îi cântă în strună lui Iohannis și îi dau apă la moară pentru ca șeful statului să poată striga că „guvernul PSD a eșuat” primesc o mare palmă și o lecție de economie chiar de la Comisia Europeană, al cărei raport Eurostat arată că industria a stat la baza creșterii economice și nu doar consumul.

Astfel, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică, industria a reprezentat anul trecut cea mai semnificativă activitate economică din Uniunea Europeană în functie de producția generată, reprezentând 19,1% din valoarea totală brută adăugată, iar statele cu cel mai ridicat procent au fost: Irlanda (36,5%), Cehia (30,2%), Slovenia (26,9%) și România (26,1%).

Celelalte activitati economice importante din UE au fost anul trecut „comertul en-gros și en-detail, transport, servicii alimentare și de cazare” (19% în UE, 20,2% în România), urmate de „Administrație publică, apărare, educație, sănătate și activități de asistență socială” (18,6% în UE, 14,5% în România), „Activități profesionale, științifice și tehnice” (11,5% în UE, 8% în România) activități imobiliare” (11,2% în UE, 8,3% în România), „Construcții” (5,5% în UE, 6% în România), „Agricultură, silvicultură și pescuit” (1,6% în UE, 4,8% în România), „Informații și comunicații (5,2% în UE, 5,8% în România), „Finanțe și asigurări” (4,9% în UE, 3% în România), „Artă și activități de recreere (3,4% în UE, 3,4% în România), mai arată datele Eurostat.

Continuă să citești

Economic

Cine câștigă în guvernarea Orban. Românii pierd!

Publicat

în data de

Ludovic Orban vine cu un program de guvernare din care reiese că dacă viitorul Executiv își va aplica măsurile toată lumea va câștiga. Mai puțin românii! Iar dacă românii sunt lăsați în voia sorții, să vedem pe cine ajută guvernnul Orban-Iohannis.

Băncile vor câștiga.

Prin anularea OUG 114 nu vor mai fi taxate și nu vor mai avea ținta de a credita economia reală. Vor pierde românii cu rate la creditele bancare. Acestia vor plăti rate mai mari la credite cu 10-15%. Deprecierea leului va adânci povara asupra acestei categorii de populatie.

Fondurile de pensii private vor câștiga.

Prin anularea OUG nu se vor mai solicita garantii crescute din condiția creșterii capitalului. Vor mai castiga prin cresterea cotei transferate către aceste afaceri inteligente. Cine va pierde? Prin creșterea contributiei la P2, românii contributori vor avea o scadere certă a contributiei la Pilonul 1 pe baza unei viitor beneficiu incert din P2. Avand in vedere că se estimeaza o perioadă lunga cu randamente mici la investitiile financiare, plusul in conturile clientilor din P2 va fi marginal sau nu va fi deloc.

Companiile din telecomunicatii vor câștiga.

Măcar să investească acei bani în creșterea calității serviciilor, care acum sunt extrem de proaste.

Companiile din energie vor câștiga.

Vor pierde românii care vor plăti facturi mult mai mari la utilități. Plus 25-30% la facturile la utilități minim din liberalizarea șoc a prețului la utilități.

Companiile private din sănătate vor câștiga.

Comasarea / inchiderea spitalelor plus facilitățile anunțate privind extinderea asigurărilor private de sănătate vor conduce la privatizarea accentuată a sănătății. Vor pierde românii care nu-și vor permite plata unor servicii medicale decente. Accesul la servicii medicale se va restrânge.

Companiile private din educație vor câștiga.

Privatizarea în domeniul educației va restrânge accesul la educație. Pentru familiile cu o situație financiară modestă, va fi imposibil ca un copil înzestrat / inteligent să acceseze colegii de vârf sau / si studii superioare.

Companiile care fac evaziune vor câștiga.

Eliminarea supraimpozitarii part time va readuce practica sclaviei în afaceri. Se va re generaliza practica angajării fictive part time cu un program de lucru efectiv de 8-10 ore pe salarii de nimic. Veniturile bugetare incasate din contributii si impozit pe venit vor scădea puternic.

Marii jucători la bursă vor câștiga prin privatizarea profiturilor din companiile de stat (vezi Hidroelectrica și Aeroporturi Bucuresti).

Statul român va pierde venituri la bugetul de stat, va pierde din suveranitate prin controlul unor active în domenii strategice. Românii vor pierde plătind preturi mai mari pe o calitate mai proastă, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată în urma privatizărilor „strategice”.

Business ul mare va câștiga, companiile românești și IMM urile vor pierde.

Nu există nicio măsură în așa-numitul program care să stimuleze capitalul autohton sau vreun sector economic din România, în afara de sectorul bancar, energie, telecomunicatii și pensii private – unde s business uri mari.

Orasele mari vor câștiga, urbanul mic și ruralul vor pierde.

Prin propunerile prezentate și prin renunțarea la Programele de dezvoltare localș PNDL și FDI se va mări decalajul dintre urbanul mare și restul localităților. Vor fi oaze de lux într-o mare de sărăcie.

În turism, vor cîștiga țările vecine. Vor pierde companiile românești.

La capitolul Turism nu exista nicio masura concretă de sprijin /stimulare. Sunt 4 principii demne de introducerea unei cărți de nivel slab în domeniu. Punând și eliminarea voucherelor de vacanță, românii vor fi invitați să treacă granița, asta în cazul în care vor avea bani să plece în concediu.

Vor câștiga companii private din domeniul transporturilor.

Prin „privatizarea companiilor” din domeniu – așa cum se enunta în „program” românii vor plăti mai mult pe servicii mai proaste – așa cum s-a întâmplat până acum în cazul privatizărilor în domeniile strategice.

Vor câștiga firmele de consultanță, prin externalizarea anunțată a anumitor funcții guvernamentale.

Va pierde din putere statul român, vor pierde bugetarii ce vor fi concediați. Vom plăti cu toții studii din care nu se poate desprinde nicio politica publica consistentă.

Vor pierde IMM urile românești prin eliminarea Startup Nation, vor pierde cei 400.000 de bugetari concediati, vor pierde pensionarii prin nerespectarea creșterii pensiilor, vor pierde persoanele care primesc beneficii sociale, vor pierde bugetarii rămasi prin neaplicarea majorărilor prevăzute în legea Salarizării Unice.

Vor pierde agricultorii români prin stoparea programelor de sprijin,vor pierde toți românii prin plata unor preturi mai mari pe produse agroalimentare din import.

Vor pierde firmele din construcții si cele din IT, prin stoparea/retragerea sprijinului acordat prin faclități fiscale.Va pierde din putere statul român. Nu vor mai exista nici puținele butoane existente acum pentru stimularea economiei și cresterea bunăstării românilor. Va pierde competitivitate România, va pierde viteză de convergență și se va îndepărta obiectivul de aderare la Zona Euro.

Continuă să citești

Economic

Iohannis și liberalii fac lobby pentru Bulgaria

Publicat

în data de

După ce premierul Viorica Dăncilă a afirmat că Ludovic Orban și Klaus Iohannis fac, prin partenerii lor din PPE, lobby pentru ca Bulgaria să găzduiască viitoarea uzină Volkswagen, șeful liberalilor a ieșit la atac și a acuzat-o pe Viorica Dăncilă de fake-news.

Însă Ludovic Orban nu a reușit să ascundă adevărul. Scrisoarea există și nici el, nici Iohannis nu au scos niciun cuvânt în fața prietenului lor Manfred Weber care recomandă constructorului auto german să meargă în Bulgaria și nu în România.

Cam acesta este patriotismul lui Klaus Iohannis, acesta este patriotismul lui Ludovic Orban. Amândoi au luat poziția ghiocelului în fața șefului PPE și au fost de acord cu scrisoarea trimisă de Weber.

Asta deși aveau toate argumentele să facă și ei lobby pentru construirea uzinei Volkswagen în România, după ce germanii și-au expirmat dorința să vină la Arad să testeze terenul.

Cu alte cuvinte, Iohannis și Orban au dat cu piciorul unei investiții de un miliard de euro, creării a noi 5.000 de locuri de muncă și a urcării României în elita țărilor cu industrie auto puternică. Nu mai vorbim de banii care s-ar adăuga Produsului Intern Brut al țării.

Însă pentru Iohannis nu e asta „România normală” . Pentru el, „România normală” esta țara unde noi suntem niște umili slujitori ai intereselor lui Iohannis și ale stăpânilor lui din Occident.

Continuă să citești

Trending