Ne găsiți și pe

JUSTIȚIE

Magistrații critică pactul lui Iohannis

Publicat

în data de

Judecătorul Dana Gîrbovan critică dur propunerea lui Klaus Iohannis de a include problemele din justiţie într-un pact naţional semnat de toate partidele.

Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România spune că pactul lui Iohannis este doar demagogie şi arată folosirea justiţiei în scop electoral.

„Independenţa justiţiei este o valoare constituţională, nu subiect al protocoalelor, acordurilor sau parteneriatelor politice! Propunerea Preşedintelui Klaus Iohannis de a include problema justiţiei într-un „acord/pact naţional”, pe care să îl semneze toate partidele, este pur şi simplu demagogie şi folosirea – pentru a câtă oară? – a subiectului justiţiei în scop electoral şi populist.

Independenţa justiţiei se respectă de către toate instituţiile, de către toate partidele politice şi de către fiecare cetăţean, nu se negociază la masă verde între partidele politice! România a mai trecut prin experimente similare, în ani electorali, şi efectul a fost mereu nociv pentru justiţie.”, a scris pe Facebook Dana Gîrbovan.

Potrivit șefei UNJR, garantarea independenţei justiţiei revine numai Consiliului Superior al Magistraturii, iar apărarea independenţei justiţiei ca valoare constituţională revine Curţii Constituţionale.

„În rest, despre apărarea justiţiei prin discursuri politice şi prin acorduri pe justiţie şi de coabitare, istoria recentă a României ne-a arătat deja pericolele grave pe temen lung ale acestora pentru instituţiile din justiţiei şi credibilitatea lor.

Justiţia trebuie scoasă din absolut toate jocurile şi trocurile politice, nu mai trebuie folosită că armă electorală şi fiecare instituţie trebuie DOAR să îşi respecte atribuţiile şi obligaţiile ce îi revin după Constituţie şi lege. Dacă Preşedintele Klaus Iohannis doreşte într-adevăr o justiţie independenţa, aşa cum pretinde, atunci trebuie să:

1. Publice hotărârea CSAT 17/2005, care a creat fundamentul pentru ingerinţă serviciilor de informaţii în justiţie;

2. Declasifice şi publice orice alte hotărâri CSAT care au vizat sau afectat justiţia. Aceste două lucruri pot fi făcute de Preşedintele Iohannis fără să fie necesar un pact.”, se mai arată în postarea Danei Gîrbovan.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

JUSTIȚIE

Iohannis vrea să calce toată justiția în picioare

Publicat

în data de

Klaus Iohannis vrea să acapareze toate instituțiile statului și să le folosească în scop personal. Așa se explică și ieșirea de luni seară când Iohannis a cerut nici mai mult, nici mai puțin decât demisia procurorului-șef DIICOT, Felix Bănilă.

Motivele invocate de șeful statului sunt puerile și nici măcar nu au vreo acoperire logică. De exemplu, Iohannis a pus cazul crimei de la Dâmbovița în cârca DIICOT, însă instituția nu are nicio legătură cu acea anchetă.

Și mai clamează Iohannis că ancheta de la Caracal bate pasul pe loc. La fel de fals. E adevărat că nici nu are de unde să știe președintele ce înseamnă o anchetă penală pe un caz de crimă organizată. Dar așa i s-a părut lui.

Solicitarea lui Iohannis privind demisia lui Felix Bănilă a fost criticată dur de Viorica Dăncilă.

„Dacă eu făceam asta, era mare scandal. Eu cred că nu trebuie să intervenim în justiție. Cred că trebuia cerută o analiză, să vedem pașii. Eu mereu când iau o decizie, analizez pașii, altfel riscăm să vorbim de mișcări de campanie.”, a declarat Viorica Dăncilă.

Nici șeful DIICOT nu vede niciun motiv pentru care să plece din funcție.

„Demisia este un act unilateral de voința, dar sunt împrejurări in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu, nu se va întâmpla așa.

Fiind solicitată de Președintele în funcție al României, desigur că ea trebuie tratată cu maximă seriozitate, ceea ce voi și face, în mod neîntârziat. Așa că, voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate.„, spune Felix Bănilă.

Procurorul-șef al DIICOT îi atrage atenția președintelui Iohanis că atentează la securitatea românilor, ceea ce este extrem de grav.

„Instituțiile sunt formate din oameni, însă demisia șefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecințe deosebite, până la instabilitate, iar eu nu pot concepe că așa ceva ar fi de dorit, intr-o țară membră a UE și a NATO, aflată la frontiera acestora.„, a mai arătat șeful DIICOT.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

Proiectul de lege privind amnistia și grațierea a fost respins

Publicat

în data de

Miercuri, 28 august, Plenul Camerei Deputaților a respins legea privind amnistia și grațierea.

Deputații au respins inițiativa cu 177 „pentru” respingere, un vot
împotrivă și două abțineri.

PSD și ALDE au stabilit, într-o ședință de coaliție de săptămâna
trecută, respingerea proiectului de lege privind amnistia și grațierea
în Parlament

Proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei şi graţierii prevedea că
„nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi
locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al
României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de
libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la
intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, în
completarea adusă articolului 37 din Constituţie cu un nou alineat 2¹.

O altă modificare viza interdicţia preşedintelui României de a acorda
graţiere pentru infracţiuni de corupţie: „Preşedintele României
îndeplineşte următoarele atribuţii: acordă graţierea individuală; nu
poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”, potrivit
modificării aduse articolului 94, litera d din Legea fundamentală.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

Pedepse mai mari pentru pedofili și violatori

Publicat

în data de

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat ideea că pedepsele trebuie să fie maxime pentru violatori și pedofili. Premierul spune că este imperios ca Guvernul să vină cu o ordonanță de urgență pe această temă.

„Cred că este obligație morală să dau ordonanța de urgență, să avem închisoare pe viață pentru crime, să înăsprim pedepsele pentru violatori și pentru pedofili.”, a declarat Viorica Dăncilă în contextul crimelor de la Caracal.

Prim-ministrul a explicat că sunt măsuri care se iau și care se vor lua atât în Ministerul de Interne cât și în Ministerul Justiției.

Este clar că au fost erori, este clar că s-a greșit. Este important să identificăm unde s-a greșit și acolo cei care s-au făcut vinovați să-și primească pedeapsa respectivă.

„În cadrul unui grup de lucru, în subordinea primului-ministru, conduse de Raed Arafat, avem deja 14 măsuri, avem ordonanțele de urgență pregătite. Vrem măsuri și din partea Ministerului Afacerilor Interne, dar și din partea Ministerului Justiției. Voi veni cu toate aceste lucruri și le voi adopta în cazul ședinței de Guvern, urmând ca Parlamentul să ia act de acest lucru.”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Continuă să citești

Trending