Ne găsiți și pe

JUSTIȚIE

KOVESI NU POATE FI PROCUROR EUROPEAN

Publicat

în data de

Vești proaste pentru Laura Codruța Kovesi. Fosta șefă DNA pare să nu fie calificată pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, deoarece nu îndeplinește unul dintre criteriile cerute de Uniunea Europeană.

Astfel, aceasta nu este eligibilă pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, pentru că nu are cel mai înalt grad profesional posibil în statul de provenienţă.

Acest detaliu, care ar putea schimba soarta întregii proceduri de selecţie, a fost dezvăluit de Chris Terhes, preşedintele Romanian Community Coalition din SUA, cel care aminteşte că fosta şefă a DNA are doar gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal.

„Laura Codruța Kovesi a ascuns de Comisia de Selecție care a întocmit lista scurtă a candidaților pentru funcția de procuror-șef european faptul că nu are grad profesional de Parchet General ci doar grad profesional de parchet de pe lângă tribunal, ceea ce ar fi făcut-o neeligibilă pentru funcția respectivă.

Numai pentru acest singur argument candidatura acesteia ar trebui descalificată și întreaga procedura de selecție a procurorului-șef european reluată, deoarece întregul proces de selecție a fost viciat.”, arată Chris Terhes, preşedintele Romanian Community Coalition din SUA.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

JUSTIȚIE

Proiectul de lege privind amnistia și grațierea a fost respins

Publicat

în data de

Miercuri, 28 august, Plenul Camerei Deputaților a respins legea privind amnistia și grațierea.

Deputații au respins inițiativa cu 177 „pentru” respingere, un vot
împotrivă și două abțineri.

PSD și ALDE au stabilit, într-o ședință de coaliție de săptămâna
trecută, respingerea proiectului de lege privind amnistia și grațierea
în Parlament

Proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei şi graţierii prevedea că
„nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi
locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al
României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de
libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la
intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, în
completarea adusă articolului 37 din Constituţie cu un nou alineat 2¹.

O altă modificare viza interdicţia preşedintelui României de a acorda
graţiere pentru infracţiuni de corupţie: „Preşedintele României
îndeplineşte următoarele atribuţii: acordă graţierea individuală; nu
poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”, potrivit
modificării aduse articolului 94, litera d din Legea fundamentală.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

Pedepse mai mari pentru pedofili și violatori

Publicat

în data de

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat ideea că pedepsele trebuie să fie maxime pentru violatori și pedofili. Premierul spune că este imperios ca Guvernul să vină cu o ordonanță de urgență pe această temă.

„Cred că este obligație morală să dau ordonanța de urgență, să avem închisoare pe viață pentru crime, să înăsprim pedepsele pentru violatori și pentru pedofili.”, a declarat Viorica Dăncilă în contextul crimelor de la Caracal.

Prim-ministrul a explicat că sunt măsuri care se iau și care se vor lua atât în Ministerul de Interne cât și în Ministerul Justiției.

Este clar că au fost erori, este clar că s-a greșit. Este important să identificăm unde s-a greșit și acolo cei care s-au făcut vinovați să-și primească pedeapsa respectivă.

„În cadrul unui grup de lucru, în subordinea primului-ministru, conduse de Raed Arafat, avem deja 14 măsuri, avem ordonanțele de urgență pregătite. Vrem măsuri și din partea Ministerului Afacerilor Interne, dar și din partea Ministerului Justiției. Voi veni cu toate aceste lucruri și le voi adopta în cazul ședinței de Guvern, urmând ca Parlamentul să ia act de acest lucru.”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

Mihai Fifor a trimis cei mai buni criminaliști la Caracal

Publicat

în data de

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a dispus să fie detaşaţi cei mai buni criminalişti pentru a participa, alături de DIICOT, la ancheta din cazul Caracal. Ministrul a arătat că “se văd paşi mari care se fac în această investigaţie”.

“Am dispus ca pentru DIICOT să fie detaşaţi cei mai buni ofiţeri criminalişti pe care Ministerul Afacerilor Interne îi are şi iată că se văd paşi mari care se fac în această investigaţie. Vom vedea ce aduc zilele următoare.

Ce pot să vă spun este că nu ne abatem de la ceea ce am declarat şi zilele trecute, atât doamna prim-ministru, cât şi eu, în sensul în care vom lua toate măsurile, cât de ferme şi cât de dure ar fi acestea, pentru ca ceea ce s-a întâmplat la Caracal, ceea ce s-a întâmplat la Galaţi să nu se repete vreodată. Nu voi tolera niciodată abaterea de la sarcinile de serviciu şi de la respectarea legii.”, a declarat Mihai Fifor.

Referitor la cazul de la Galaţi, ministrul Internelor a spus că deja a început cercetarea prealabilă a celor doi agenţi, dar şi a şefului Secţiei 1 Poliţie Galaţi.

“Nu am niciun fel de toleranţă faţă de abaterea de la îndatoririle de serviciu şi faţă de lege. Dacă au greşit, suportă rigorile legii. Dincolo de modul de a ne face datoria ca lucrători ai MAI, suntem oameni.

Nu e acceptabil, nu e permis să vezi o astfel de imagine, în care doi agenţi nu catadicsesc să coboare din maşină în condiţiile în care un copil plin de sânge are nevoie de sprijin. Asta nu poate fi acceptat şi, repet, cei care au greşit pleacă acasă. Nu există niciun fel de rabat de la acest principiu.”, a afirmat Mihai Fifor.

Ministrul a mai spus că se aştepta ca, după cazul Caracal, “foarte mulţi dintre angajații M.A.I. să înţeleagă faptul că aşa nu se mai poate”.

“Eu vă asigur că în perioada următoare lucrurile se schimbă, şi se schimbă radical, pentru că această instituţie – M.A.I. – trebuie să revină în încrederea publicului aşa cum a fost gândită şi cum a fost construită. Până la urmă, nu îmi doresc ca ceea ce este inscripţonat pe maşinile de Poliţie – Siguranţă şi Încredere – să fie doar vorbe în vânt, acestea nu sunt doar lozinci, acestea trebuie să fie un principiu de funcţionare.”, a adăugat Mihai Fifor.

Continuă să citești

Trending