Ne găsiți și pe

JUSTIȚIE

KOVESI NU POATE FI PROCUROR EUROPEAN

Publicat

în data de

Vești proaste pentru Laura Codruța Kovesi. Fosta șefă DNA pare să nu fie calificată pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European, deoarece nu îndeplinește unul dintre criteriile cerute de Uniunea Europeană.

Astfel, aceasta nu este eligibilă pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, pentru că nu are cel mai înalt grad profesional posibil în statul de provenienţă.

Acest detaliu, care ar putea schimba soarta întregii proceduri de selecţie, a fost dezvăluit de Chris Terhes, preşedintele Romanian Community Coalition din SUA, cel care aminteşte că fosta şefă a DNA are doar gradul profesional de parchet de pe lângă tribunal.

„Laura Codruța Kovesi a ascuns de Comisia de Selecție care a întocmit lista scurtă a candidaților pentru funcția de procuror-șef european faptul că nu are grad profesional de Parchet General ci doar grad profesional de parchet de pe lângă tribunal, ceea ce ar fi făcut-o neeligibilă pentru funcția respectivă.

Numai pentru acest singur argument candidatura acesteia ar trebui descalificată și întreaga procedura de selecție a procurorului-șef european reluată, deoarece întregul proces de selecție a fost viciat.”, arată Chris Terhes, preşedintele Romanian Community Coalition din SUA.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

JUSTIȚIE

PSD, proiect pentru revizuirea Constituției

Publicat

în data de

Coaliția de guvernare PSD-ALDE a depus, la Camera Deputaților, un proiect de lege pentru revizuirea Constituției, care prevede interdicția de a deține funcții publice a persoanelor condamnate la închisoare, dar și extinderea dreptului de a sesiza CCR în privința ordonanțelor de urgență.

„Prin prezenta inițiativă legislativă propunem modificaeea și completarea dispozițiilor legii fundamentale, în vederea instituirii interdicției de a se acorda grațiere individuală pentru infracțiuni de corupție și creării unui cadru normativ nou referitor la ordonanțele Guvernului prin care se limitează domeniile în care pot reglementa ordonanțele de urgență și se extinde sfera de reglementare a controlului constituțional asupra ordonanțelor.

Propunem ca Guvernul să nu poată reglementa prin ordonanțe de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și regimului executării acestora și, totodată, să atribuim Președintelui României, unuia dintre președinții celor două Camere, unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori prerogativa de a sesiza CCR cu privire la ordonanțe de urgență, precum și la ordonanțele emise în temeiul unei legi de abilitare, pe calea unei excepții de neconstituționalitate, în termen de cinci zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial al României, Partea I.”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ, inițiat de 140 de parlamentari PSD-ALDE.

De asemenea, PSD și ALDE propun revizuirea Constituției, astfel încât persoanele condamnate la închisoare să nu mai poată deține funcții publice.

„Nu pot fi aleși în organele administrației publice centrale și locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României, cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”, prevede proiectul.

O altă modificare vizează interdicția președintelui României de a acorda grațiere pentru infracțiuni de corupție.

„Președintele României îndeplinește următoarele atribuții: acordă grațierea individuală; nu poate acorda grațiere pentru infracțiuni de corupție.”, se mai arată în propunerea de act normativ.

De asemenea, Guvernul nu va mai putea emite ordonanțe de urgență care privesc organizarea judiciară.

„Ordonanțele de urgență nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituționale, nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale, nu pot reglementa în domeniul infracțiunilor, pedepselor și regimului executării acestora, precum și al organizării judiciare și nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică.”, prevede o altă modificare adusă prin acest proiect.

Proiectul de lege a fost semnat, în numele inițiatorilor de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

Ce spune Ana Birchall despre ridicarea MCV

Publicat

în data de

Ministrul Justiției, Ana Birchall, s-a întâlnit cu delegația MCV, iar în urma discuțiilor, a declarat că dialogul cu delegația a fost transparent, bazat pe profesionalism și responsabilitate.

Am avut întâlnire cu reprezentanții Comisiei MCV. Vreau să vă spun că a fost o întâlnire foarte bună. Am reluat dialogul pe baze de profesionalism, responsabilitate, transparență, lucru care a fost salutat și noi, la rândul nostru, am salutat prestația colegilor de la Bruxelles. Vreau să vă spun că România este, a fost și va rămâne o țară profund atașată valorilor europene și statului de drept, precum și apărării drepturilor și libertăților fundamentale atât ale cetățenilor României cât și ale cetățenilor europeni.”, a declarat Ana Birchall.

Ministrul Justiției a mai precizat că obiectivul principal al României este ridicarea MCV-ului cât mai curând.

,,După cum știți, la Ministerul Justiției se adună toată punctele de vedere de la toate instituțiile care contribuie la acest raport, dar pot să vă spun, pe scurt, că a fost o întâlnire foarte bună, de lucru, normală de altfel.

Ne-am ascultat fiecare și eu cred că e un foarte bun început, până la urmă, obiectivul principal al României este ridicarea MCV-ului și acest obiectiv atât de important pentru România, sper eu să poată fi realizat cât de curând posibil. Și nu depinde decât de noi acest lucru.”, a mai declarat Ana Birchall.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

Doina Pană, dosarul otrăvirii cu mercur

Publicat

în data de

Doina Pană a fost audiată, luni, la sediul DIICOT, în dosarul deschis in rem în cazul otrăvirii cu mercur. Fostul ministru al Apelor și Pădurilor a venit la DIICOT la cererea sa, pentru a vedea stadiul dosarului.

„Problema este veche şi nu aş fi intervenit. Eu nu acuz. Nu aş fi intervenit dacă nu era traficul de presă care duce în derizoriu o situaţie extrem de gravă. Eram ministrul Apelor şi Pădurilor în Guvernul Tudose, în 2017. Spre sfârșitul lui noiembrie, am început să mă simt foarte rău. Am mers la medic şi am aflat că aveam probleme foarte mari cu inima.

Am urmat un tratament şi, cu toate astea, mă simţeam tot mai rău. Pentru că epuizasem toate analizele specifice, am fost trimisă într-un final să fac şi o analiză toxicologică. Pe 15 ianuarie 2018, din acea analiză, a reieşit intoxicaţie cu mercur cu o concentraţie mare.”, a declarat Doina Pană.

Fostul ministru al Apelor și Pădurilor spune că este extrem de grav ce s-a întâmplat și speră ca cei care au atentat la viața sa să fie prinși.

„Îmi depusesem demisia din Guvern, pentru că mă simţeam foarte rău, pe 3 ianuarie, şi nu am putut pleca până pe 29 ianuarie pentru că nu a semnat preşedintele Iohannis. Am depus plângerea la poliţie, la începutul lui februarie 2018. Nu am făcut plângerea cât eram încă ministru pentru că, în caz că se afla, ar fi dăunat imaginii României.

Vă daţi seama, un ministru din Guvernul României otrăvit. Mai mult nu vă pot spune. Este o anchetă în derulare şi sper să îi prindă. Nu pentru mine. Pe mine m-a salvat Dumnezeu pentru că am aflat cauza ca să mă pot trata, altfel muream de infarct şi toată lumea zicea că de stres. Vreau să îi prindă ca să se sperie, să nu mai încerce şi cu alţii.”, a mai declarat Doina Pană.

În acest caz, după ce IML a confirmat nivelul ridicat de mercur, DIICOT a început urmărirea penală in rem pentru constituirea unui grup infracțional organizat și tentativă de omor.

Continuă să citești

Trending