Ne găsiți și pe

JUSTIȚIE

Iohannis și-a pus omul la CCR

Publicat

în data de

Simina Tănăsescu, fost consilier prezidenţial, a depus, astăzi, jurământul de învestire în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Cu alte cuvinte, Ioahannis a reușit să își pună un apropiat la CCR și nici măcar nu a putut să își ascundă satisfacția.

„Vă urez succes în această funcţie. E important pentru noi”, i-a spus preşedintele noului judecător CCR.

Normal că e important atât timp cât Klaus Iohannis a ajuns la performanța să aibă cele mai multe sesizări făcute către CCR, ba chiar, ne aducem aminte, că este singurul președinte care a constestat până și bugetul țării la Curtea Constituțională.

Anul trecut de exemplu, Iohannis a contestat la Curtea Constituțională nu mai puțin de 43 de legi.

Ca să vă faceți o idee, Traian Băsescu a sesizat în cele două mandate ale sale de 31 de ori Curtea Constituțională, Emil Constantinescu o singură dată a ajuns la CCR în mandatul său, iar Ion Iliescu a constestat la CCR în tot timpul cât a fost președinte doar două legi.

Revenind la Simina Tănăsescu, nici trecutul acesteia nu e foarte transparent.

Cea care i-a fost mână dreaptă la Cotroceni lui Iohannis a fost acuzată de presiuni asupra unui judecător al Curții Constituționale.

Concret, Simina Tănăsescu, pe vremea când era consilierul lui Iohannis, l-a chemat la ea pe judecătorul CCR Petru Lăzăroiu și i-a pus în vedere că președintele ar intenționa revocarea lui din funcție. Și asta se întâmpla chiar în timp ce solicitarea de revocare din funcție a fostei șefe a DNA se afla pe masa CCR.

„Nu ştiu ce a găsit domnul preşedinte. Eu bănuiesc şi aproape sunt convins că doamna Tănăsescu nu a făcut ce a făcut din proprie iniţiativă. Am această bănuială. Declaraţiile preşedintelui au fost de la o zi la alta modificate, de la a nega totul, până la a-şi asuma că a ştiut ce s-a întâmplat este o cale.”, a declarat Petru Lăzăroiu, adică omul căruia Simina Tănăsescu a fost trimisă de Iohannis să îi ia locul.

JUSTIȚIE

Pedepse mai mari pentru pedofili și violatori

Publicat

în data de

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a reiterat ideea că pedepsele trebuie să fie maxime pentru violatori și pedofili. Premierul spune că este imperios ca Guvernul să vină cu o ordonanță de urgență pe această temă.

„Cred că este obligație morală să dau ordonanța de urgență, să avem închisoare pe viață pentru crime, să înăsprim pedepsele pentru violatori și pentru pedofili.”, a declarat Viorica Dăncilă în contextul crimelor de la Caracal.

Prim-ministrul a explicat că sunt măsuri care se iau și care se vor lua atât în Ministerul de Interne cât și în Ministerul Justiției.

Este clar că au fost erori, este clar că s-a greșit. Este important să identificăm unde s-a greșit și acolo cei care s-au făcut vinovați să-și primească pedeapsa respectivă.

„În cadrul unui grup de lucru, în subordinea primului-ministru, conduse de Raed Arafat, avem deja 14 măsuri, avem ordonanțele de urgență pregătite. Vrem măsuri și din partea Ministerului Afacerilor Interne, dar și din partea Ministerului Justiției. Voi veni cu toate aceste lucruri și le voi adopta în cazul ședinței de Guvern, urmând ca Parlamentul să ia act de acest lucru.”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

Mihai Fifor a trimis cei mai buni criminaliști la Caracal

Publicat

în data de

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a dispus să fie detaşaţi cei mai buni criminalişti pentru a participa, alături de DIICOT, la ancheta din cazul Caracal. Ministrul a arătat că “se văd paşi mari care se fac în această investigaţie”.

“Am dispus ca pentru DIICOT să fie detaşaţi cei mai buni ofiţeri criminalişti pe care Ministerul Afacerilor Interne îi are şi iată că se văd paşi mari care se fac în această investigaţie. Vom vedea ce aduc zilele următoare.

Ce pot să vă spun este că nu ne abatem de la ceea ce am declarat şi zilele trecute, atât doamna prim-ministru, cât şi eu, în sensul în care vom lua toate măsurile, cât de ferme şi cât de dure ar fi acestea, pentru ca ceea ce s-a întâmplat la Caracal, ceea ce s-a întâmplat la Galaţi să nu se repete vreodată. Nu voi tolera niciodată abaterea de la sarcinile de serviciu şi de la respectarea legii.”, a declarat Mihai Fifor.

Referitor la cazul de la Galaţi, ministrul Internelor a spus că deja a început cercetarea prealabilă a celor doi agenţi, dar şi a şefului Secţiei 1 Poliţie Galaţi.

“Nu am niciun fel de toleranţă faţă de abaterea de la îndatoririle de serviciu şi faţă de lege. Dacă au greşit, suportă rigorile legii. Dincolo de modul de a ne face datoria ca lucrători ai MAI, suntem oameni.

Nu e acceptabil, nu e permis să vezi o astfel de imagine, în care doi agenţi nu catadicsesc să coboare din maşină în condiţiile în care un copil plin de sânge are nevoie de sprijin. Asta nu poate fi acceptat şi, repet, cei care au greşit pleacă acasă. Nu există niciun fel de rabat de la acest principiu.”, a afirmat Mihai Fifor.

Ministrul a mai spus că se aştepta ca, după cazul Caracal, “foarte mulţi dintre angajații M.A.I. să înţeleagă faptul că aşa nu se mai poate”.

“Eu vă asigur că în perioada următoare lucrurile se schimbă, şi se schimbă radical, pentru că această instituţie – M.A.I. – trebuie să revină în încrederea publicului aşa cum a fost gândită şi cum a fost construită. Până la urmă, nu îmi doresc ca ceea ce este inscripţonat pe maşinile de Poliţie – Siguranţă şi Încredere – să fie doar vorbe în vânt, acestea nu sunt doar lozinci, acestea trebuie să fie un principiu de funcţionare.”, a adăugat Mihai Fifor.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

CCR către Iohannis: Constituția e despre drepturi nu despre interdicții

Publicat

în data de

Klaus Iohannis mai primește o palmă de la Curtea Constituțională. Magistrații CCR îi arată lui Klaus Iohannis că în Constituție sunt prioritare drepturile cetățeanului și nu interdicțiile.

„Constituţia poate dispune limitarea puterii publice, aşadar, a autorităţilor publice, în beneficiul cetăţeanului sau a unor valori de interes general pentru a evita abuzul de putere. De aceea, Constituţia este cea care consacră drepturi/libertăţi fundamentale, dându-le o redactare normativă, şi, prin urmare, nu le poate afecta/suprima.”, arată CCR în motivarea respingerii interzicerii amnisitiei și grațierii, cerută de Klaus Iohannis la referendum.

Decizia de respingere a fost luată în unanimitate de voturi.

Judecătorii arată că interzicerea amnistiei și grațierii depășește limitele de revizuire a Constituției.

„Modificarea în discuţie vizează limitarea atribuţiei Parlamentului și Preşedintelui României de a acorda amnistia, grațierea colectivă sau grațierea individuală, după caz, pentru afirmarea unui interes general, respectiv acela de a se da efecte depline prerogativei Statului de a pedepsi, prin eliminarea, în mod corespunzător, a dreptului său de a acorda uitarea/clemenţa, ceea ce duce la executarea efectivă a pedepselor dispuse sau la considerarea ca executată a pedepsei numai pe considerente care ţin de conduita condamnatului ca urmare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate.” mai arată CCR în motivare

Continuă să citești

Trending