Ne găsiți și pe

JUSTIȚIE

Iohannis-Orban, atac pe furiș la justiție

Publicat

în data de

Vă mai aduceți aminte când Klaus Iohannis și Ludovic Orban îndemnau oamenii la răzmeriță, când chemau oamenii să atace instituțiile statului pe motiv că PSD vrea să schimbe legile justiției?

Vă aduceți aminte cum manipulau și mințeau Iohannis și Orban că PSD vrea să schimbe justiția prin ordonanțe date pe ascuns?

Să vă spunem ce fac acum Iohannis și Orban. L-au pus pe Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, să schimbe legile pe ascuns și fără nicio dezbatere.

„Concret, printr-o adresa din dată de 25.11.2019, ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a cerut ultimativ instanţelor că, până în dată de 30.11.2019, să îşi exprime prin adunări generale “opinia” cu privire la aspecte importante privind funcţionarea justiţiei: numărul membrilor din completele de apel, posibilitatea pensionarii anticipate a magistraţilor, durata cursurilor Institutului Naţional al Magistraturii (INM), funcţionarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

În primul rând, termenul foarte scurt, de doar 5 zile, pentru convocarea adunărilor generale, pentru dezbateri, luarea hotărârilor şi motivarea acestora, dovedeşte caracterul strict formal al acestor consultări.”, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Cu alte cuvinte, spun reprezentanții magistraților din România, guvernul Iohannis-Orban dau atacul la Justiție.

„În adresa comunicată instanţelor se vorbeşte despre acte politice precum “Programul de guvernare” sau “viziunea Guvernului în exerciţiu”, aspecte care exced sferei de competenţă a justiţiei şi care nu reprezintă pentru magistraţi niciun interes. Dimpotrivă, magistraţii fiind, prin statutul lor, apolitici, este inadmisibil să fie atraşi în îndeplinirea unor programe de guvernare, acest atribut aparţinând exclusiv Guvernului.

Acest mod de abordare al Ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu încalcă separaţia puterilor în stat, fiind creat un precedent periculos pentru statul de drept şi democraţia din România.”, mai arată judecătorii.

Guvernul lui Iohannis și Orban încalcă legea.

„Consultarea judecătorilor cu privire la modificări legislative cu impact asupra statutului şi carierei acestora, precum şi cu privire la organizarea judiciară este esenţială, însă o asemenea consultare trebuie să se facă în limitele legii şi nicidecum nu poate fi de formă ori folosită în scopuri politice.

Pentru aceste motive condamnăm public această acţiune a Ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu, parte a puterii executive, de intruziune nelegală şi arogare abuzivă de competenţe ale Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei, şi îi solicităm să revină în limitele legii, iar dacă doreşte consultarea instanţelor prin adunări generale să o facă trimiţând un proiect de act normativ, aşa cum îi cere legea.”, mai arată reprezentanții judecătorilor din România.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

JUSTIȚIE

Comisia Europeană vrea o Românie condusă de serviciile secrete

Publicat

în data de

Semnal de alarmă tras de reprezentanții judecătorilor după ce Comisia Europeană a publicat raportul MCV pentru România.

Astfel, membrii Asociației Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului spun că raportul MCV are, printre recomandările pentru autorități, transformarea României din „democrație” în „securocrație”, în care serviciile de informații ar trebui să supravegheze și mai atent cetățenii.

„Raportul MCV privind România, publicat de Comisia Europeană pe 22 octombrie 2019, dovedește, o dată în plus, atât subiectivismul și prejudecățile experților europeni, cât și disprețul acestora pentru respectarea drepturilor fundamentale ale românilor de către instituțiile de represiune ale statului român.

Pentru cei care nu sunt familiari cu termenul, “securocrație” (mai cunoscut și sub numele de “securitocrație” sau “counter-intelligence state”) se referă la statul în care serviciile de informații penetrează și împânzesc toate instituțiile din societate, inclusiv armata.”, arată reprezentanții judecătorilor într-un comunicat de presă.

Concret, arată magistrații, Comisia Europeană îndeamnă autoritățile române să reinstaureze un stat totalitar, sub pretextul luptei împotriva terorismului și a criminalității informatice.

„Ceea ce Comisia Europeană recomandă este reimplementarea a ceva ce a fost declarat neconstituțional, deoarece exact sub pretextul luptei cu terorismul, cu criminalitatea informatică și sub pretextul apărării securității naționale, serviciile secrete din România s-au implicat nelegal în administrarea justiției, astfel cum a constatat CCR.

Această recomandare adresată României, care a avut unul dintre cele mai opresive regimuri comuniste din Europa de Est, denotă ignoranța Comisiei Europene față de represiunea comunistă din România și disprețul acesteia față de respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor.”, spun magistrații din cadrul Asociației Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

Iohannis, intervenții grosolane în Justiție

Publicat

în data de

Premierul Viorica Dăncilă îl critică dur pe președintele Klaus Iohannis pentru intervențiile sale în cursul justiției din România.

Din păcate, spune liderul social-democrat, nimeni nu îl sancționează, deși ar fi fost normal ca în Raportul MCV să fie un capitol întreg dedicat implicării șefului statului în Justiție.

„Din păcate președintele se duce la Bruxelles și face declarații despre România și despre corupția din România, știind că aceste lucruri afectează MCV-ul. În momentul în care vorbești despre justiție independentă trebuie tu să fii un model. Atâta timp cât președintele cere demisia șefului DIICOT, desființarea Secției Speciale, deci intervine în Justiție nu putem să vorbim despre independența Justiției.

Eu cred că în următorul MCV preşedintele Iohannis va fi cel care va fi sancţionat, având în vedere că a solicitat demisia şefului DIICOT, desfiinţarea Secţiei speciale. Eu nu spun că aceste lucruri sunt bune sau nu sunt bune, dar eu cred că aceste lucruri trebuie realizate de cei care activează în justiţie, de magistraţi şi nu trebuie nici preşedintele României, nici premierul, nici altcineva să intervină în justiţie.”, spune Viorica Dăncilă.

Iohannis nu a mișcat niciun deget pentru ridicarea MCV. Ba, dimpotrivă…

Totodată, Viorica Dăncilă a subliniat că Guvernul pe care îl conduce nu a intervenit în justiţie, deși Klaus Iohannis s-a zbătut din răsputeri să inoculeze acest lucru în mintea oficialilor de la Bruxelles.

„După câte ştiu eu, activitatea Guvernului a fost una bună. Noi nu am interferat în justiţie, nu am luat nicio măsură pe justiţie şi de fiecare dată am solicitat ca politicul să nu intervină în justiţie. Nu am dat nicio ordonanţă de urgenţă pe justiţie şi aţi văzut că chiar am sancţionat atunci când cineva a intervenit în justiţie.

Dincolo de acest aspect am văzut declaraţia preşedintelui Iohannis din 9 mai, de la Summitul de la Sibiu, în care vă spunea că va face toate demersurile pentru ridicarea MCV şi pentru Schengen. Am văzut că a rămas doar o simplă promisiune.

Mai mult, consider că din statutul domniei sale de participant la Consiliul European putea să vorbească cu celelalte ţări pentru Schengen, avea această oportunitate, iar pe MCV vedem că preşedintele Iohannis, care a spus că va face toate eforturile pentru ridicarea MCV, un mecanism care cred eu că arată discriminare pentru România şi Bulgaria faţă de celelalte state membre, nu a făcut nimic în acest sens.”, a mai arătat Viorica Dăncilă.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

Iohannis, acuzat de abuz în serviciu

Publicat

în data de

Klaus Iohannis ar putea fi acuzat de abuz în serviciu după ce a încălcat grav deciziile Curții Constituționale care sunt definitive, general obligatorii și se pun în aplicare de îndată.

Adrian Toni Neacșu, fost magistrat și membru al CSM, dă doar un exemplu privind modul în care Iohannis se face vinovat de abuz în serviciu: refuzul de a pune în aplicare decizia imperativă a Curții Constituționale prin care se cere revocarea, de îndată, a Anei Birchall de la Ministerul Justiției.

„Abuzul în serviciu, așa cum este el definit în dispozițiile articolului 297 Cod penal, se săvârșește atunci când funcționarul public nu îndeplinește un act. Respectarea Constituției este prima obligație legală a președintelui României, cel puțin din perspectiva articolului 80, alineat 2, care prevede că președintele veghează la respectarea Constituției.”, arată Adrian Toni Neacșu.

Curtea Constituțională a stabilit că președintele României a generat un conflict juridic de natură constituțională, ceea ce, arată specialistul în drept, înseamnă că a încălcat Constituția încă din data de 26 august 2019, moment de la care se află complet în afara stării de constituționalitate.

Iohannis poate fi urmărit penal după ce pleacă de la Cotroceni

Însă, începând cu data de 3 octombrie 2019, Klaus Iohannis se află și în sfera răspunderii penale, ceea ce ar impune autosesizarea Ministerului Public, deoarece fapta este „evidentă și grosolană”, mai explică Adrian Toni Neacșu.

„Este adevărat că, pe durata mandatului de președinte, cel în curs sau cel viitor, urmărirea penală se suspendă. Dar, totodată, se suspendă și cursul prescripției răspunderii penale, astfel încât, după încetarea funcției, președintele poate fi tras la răspundere penală pentru acest comportament. Rar mi-a fost dat să văd, în cariera mea, o faptă care să se muleze atât de bine pe definiția penală a infracțiunii de abuz în serviciu.”, spune Adrian Toni Neacșu, citat de Jurnalul Național.

Continuă să citești

Trending