Ne găsiți și pe

Social

Întâi murim și apoi ieșim la pensie. Asta este dorința liberalilor

Publicat

în data de

Nu mai este niciun dubiu că liberalii sunt foarte aproape de a pune pe masă proiectul de majorare a vârstei de pensionare.

A recunoscut-o chiar ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care a spus că există deja o campanie de documentare în acest sens.

Suntem în prima etapă de documentare, fără să fi conturat propriu-zis un proiect de amendare legislativă, ci mai degrabă ne facem o părere despre ceea ce se întâmplă în celelalte ţări din Uniunea Europeană, despre ceea ce se întâmplă în România şi ţinem cont de toţi factorii pecifici României.

Mă refer la speranţa de viaţă, care e diferită faţă de cea a celorlaltor ţări, mă refer la disponibilitatea românilor de a munci, pentru că sunt persoane care au disponibilitatea să-şi continue activitatea, mai ales în învăţământ, în mediul rural, şi există la Ministerul Muncii semnale.”, a declarat Violeta Alexandru.

Când și-a dat seama de gafă, ministrul Muncii a încercat să o repare, dar am înțeles cu toții că liberalii ne vor mai întâi morți și abia apoi ieșiți la pensie.

„Vor fi o serie de dezbateri pe care ne propunem să le organizăm în spaţiul public şi, din reacţia pe care o urmărim şi noi prin intermediul presei şi în mod direct, prin celelalte categorii tip parteneri sociali, care dezbat la rândul lor acest subiect. Este crearea unei posibilităţi pentru cei care doresc să-şi continue activitatea din diverse motive, pentru că vor să suplimenteze veniturile care se calculează la pensie, pentru că se simt bine lucrând.”, a mai spus Violeta Alexandru.

Social

Sindicatele din Sănătate spun NU privatizării sistemului medical

Publicat

în data de

Privatizarea sistemului medical, atât de dorită de guvernul Iohannis-Orban, trebuie stopată. O spun sindicaliștii din sănătate care atrag atenția că astfel toți românii vor plăti însă de tratat se vor trata doar cei privilegiați.

„Pe site-ul Ministerului Sănătății se află un proiect de ordonanță care aduce mai multe modificări la legea sănătății. Modificarea care privatizează programele naționale de sănătate pare minusculă. Se schimbă un alineat din lege, se elimină jumătate de frază. Dar „inocentul” alineat 52c) va aduce schimbări uriașe în finanțarea sistemului medical.

Cei care vor avea de pierdut sunt atât pacienții, cât și medicii

Ne dorim să facem o expunere clară și corectă pentru colegii medici, dar și pentru pacienți cu privire la ce se va întâmpla dacă această ordonanță intră în vigoare.”, arată reprezentanții angajaților din sistemul medical.

Potrivit sindicaliștilor, dacă ordonanța intră în vigoare vor apărea două mari probleme.

„Medicii care lucrează la stat vor intra în incompatibilitate cu locul de muncă de la privat; Accesul oamenilor la sistemul privat va depinde de câți bani au în pungă. Până acum, clinicile și spitalele private puteau să participe la programele naționale de sănătate coordonate de CNAS, doar atunci când era depășită capacitatea furnizorilor publici de a acoperi nevoia existentă pe ariile patologice respective cuprinse în program.”, mai arată sindicaliștii.

De fapt, spun ei, ceea ce ni se propune acum este o mutare a banilor dinspre sistemul public spre cel privat.

„Sistemul de sănătate din România este bazat pe principiul solidarității, adică cel care are mai mult îl ajută și pe cel care are mai puțin. Acum, se pare că se vrea o solidaritate inversă, adică să contribuim toți, aproape în mod egal, dar beneficiarii să fie doar cei care vor avea un ban în plus ca să își permită serviciile medicale.

Considerăm că acest lucru nu este normal. Societatea a ajuns la un grad de alienare, de supărări, frici, atât de mari încât sistemul de sănătate este foarte important. Segregarea pe care o vedem în societatea românească ne face să ne gândim dacă se dorește punerea tuturor cetățenilor în centrul sistemului de sănătate sau doar a unei părți din cetățeni.”, mai arată angajații din sistemul sanitar românesc.

Sănătatea nu este o marfă

„Nu putem face din sistemul de sănătate un sistem concurențial. Putem să avem concurență reală între operatorii privați.

Mai mult, dacă ordonanța intră în vigoare beneficiul nu va fi al medicilor care au câte un mic cabinet privat, sau o policlinică, ci al marilor operatori privați de sănătate. Cei care au un cabinet, o policlinică mică vor fi, de fapt, perdanți pentru că majoritatea banilor vor merge către marii operatori, care vor continua să cumpere cabinetele și vom ajunge la un sistem dominat și controlat de patru-cinci mari operatori privați.

Prin noua modificare, operatorii privați sunt puși pe același loc cu spitalele publice, ceea ce înseamnă că pot accesa oricând din fondurile cuprinse în program.

Această modificare a legii sănătății poate duce în timp la închiderea unor spitale publice.”, atrag atenția angajații din sistemul medical.

Continuă să citești

Social

Iohannis și Orban fac totul pentru prietenii lor afaceriști

Publicat

în data de

Nu mai este niciun secret că Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu fac nimic pentru români. În schimb se zbat din răsputeri să facă bani pentru prietenii loc afaceriști.

Astfel, urmărim în fiecare zi cum, prin mâna lui Florin Cîțu, ajuns ministru de Finanțe, guvernul împrumută miliarde și miliarde la dobânzi uriașe, bani care intră în buzunarele bancherilor.

De asemenea, avem măreața ideea de a mai lua niște bani de la sistemul public de pensii pentru a-i băga în pilonul II. Alți bani smulși din buzunarele românilor și băgați în cele ai acelorași bancheri prieteni și susținători ai lui Iohannis și Orban.

Și mai avem banii din programele de sănătate care se vor duce către spitalele și clinicile private ale prietenilor. Bineînțeles că acești bani sunt tot din impozitele și taxele plătite de români.

Acești bani din programele de sănătate sunt repartizați pe județe. Din acești bani se finanțează spitalele publice și parțial spitale private. În momentul în care va crește ponderea de finanțare pe zona de privat, atunci spitalele publice își vor reduce cu sumele respective bugetele pe care și le-au preconizat la începutul anului. De unde se vor plăti medicii care lucrează în spitalele publice și ce impact va avea asupra pacientului?”, arată fostul ministru al Sănătății, Florian Bodog.

Concret, guvernul are pe masă un act normativ prin care spitalele și clinicile private au acces liber la banii statului. Bineînțeles, în detrimentul spitalelor din sistemul public.

Efectul? Spitalele românești vor fi cel mai probabil închise rând pe rând, sute de mii de români nu vor mai avea acces nici măcar la cele mai simple tratamente, iar mii de medici și asistente se vor trezi fără loc de muncă.

Asta e România normală a lui Klaus Iohanis și Ludovic Orban.

Continuă să citești

Social

PSD semnează pentru salariul minim european

Publicat

în data de

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democrații semnează petiția pentru adoptarea salariului minim european.

Liderul social-democrat spune că dacă guvernul PNL a decis doar să taie și să sărăcească românii, atunci poate Orban și ai lui vor ține cont de legile europene. Căci, pe cele românești le calcă în picioare.

„Iresponsabilii de la PNL preocupați DOAR de putere și funcții spun că în Guvernările PSD am vorbit prea mult de creșteri de salarii și pensii. Ar fi trebuit să facem precum PNL și să tăiem tot?! Să facem bugetele în spatele ușilor închise și să le trecem prin asumări ilegale de răspundere?!

Bugetul României este compus din banii dumneavoastră și PNL are obligația să vă spună de ce se luptă pentru propriile scaune în loc să mărească alocațiile, de ce întârzie creșterile salariale promise sau de ce caută metode să nu respecte Legea Pensiilor.

În contextul în care PNL a blocat până și creșterea salariului minim, am decis să mă alătur demersului PES Activists România și să semnez petiția pentru un SALARIU MINIM EUROPEAN! Și vă asigur că PSD va promova acest lucru, deoarece noi credem că toți românii și nu doar privilegiații PNL au dreptul la un trai decent!

Le mulțumesc liderilor sindicali și celor din societatea civilă care susțin această inițiativă, dar și invitaților noștri din partea Partidului Socialiștilor Europeni.

Felicitări, Victor Negrescu, pentru toată munca depusă în slujba unei stângi românești europene!

Haideți să obligăm această guvernare PNL să respecte acest demers european!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Continuă să citești

Trending