Ne găsiți și pe

Social

FONDURI PENTRU PERSOANELE CARE SUFERĂ DE AUTISM

Publicat

în data de

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că vor fi alocate fonduri pentru a asigura, fiecărei persoane care suferă de autism, accesul săptămânal la cinci ore de terapie complementară actului medical, oferită de specialişti în psihoterapie şi psihopedagogie specială.

Vom aloca fonduri pentru a asigura fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical oferită de specialişti în psihoterapie şi psihopedagogie specială.”, a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a precizat că alături de membrii Guvernului şi în urma consultărilor cu societatea civilă s-au făcut paşi importanţi, adoptându-se măsuri menite să răspundă nevoilor şi problemelor întâmpinate de persoanele cu dizabilităţi şi de cele care suferă de autism.

„Anul trecut am înfiinţat Comitetul pentru elaborarea Planului naţional pentru autism pentru perioada 2020 – 2022 pentru a oferi pe termen lung condiţii de viaţă mai bune pentru persoanele cu tulburări de spectru autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate.

„Punem bazele pentru organizarea şi desfăşurarea unui program de instruire a cadrelor didactice, consilierilor şcolari, asistenţilor sociali din sistemul educaţional pentru a oferi condiţii mai bune integrării copiilor în societate. Un alt program pe care îl vom dezvolta în perioada următoare este destinat celor care au în grijă copiii diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, pentru a putea oferi şanse reale de dezvoltare a abilităţilor sociale persoanelor care suferă de această afecţiune.” , a declarat Viorica Dăncilă.

Declarațiile premierului au fost făcute cu ocazia semnării unui protocol de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creşterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale şi de educaţie. Protocolul a fost semnat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Educaţiei, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

VENITURI MAI MARI PENTRU MII DE ANGAJAȚI

Publicat

în data de

Vești foarte bune pentru mii de angajați. Începând de mâine, vor beneficia de un nou spor după ce legea pentru aprobarea ordonanței de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, cei angajați în învățământul universitar și preuniversitar vor beneficia de un spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% la salariul de bază pentru personalul didactic de conducere din învățământul superior (rector, prorector, decan, prodecan și director de departament) și preuniversitar (inspector școlar general, adjunct, director casa corpului didactic, director de unitate de învățământ și director adjunct).

De asemenea, cei angajați în învățământul special integrat, precum și cei din centrele județene de resurse și de asistență educațională, vor beneficia de o majorare salarială de 15%.

De asemenea, au fost schimbate și condițiile de modificare a salariului.

Astfel, în situația în care, în urma promovării în funcție, grad sau treaptă profesională ori a avansării în gradație, rezultă un salariu de bază mai mic decât cel avut la data promovării sau avansării în gradație, se păstrează salariul de bază avut anterior promovării sau avansării în gradație, se arată în lege.

Continuă să citești

Social

CARMEN DAN IA ATITUDINE ÎN SCANDALUL DOCTORATELOR

Publicat

în data de

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunțat modificarea ordinului de ministru prin care angajații cu titlul de doctor primesc spor de doctorat, precizând că nu i se pare normal ca un agent care lucrează în zona operativă și are titlu de doctor în mecanică să primească acest beneficiu.

În contextul demarării procesului de evaluare a lucrărilor de doctorat de la Academia de Poliție, am considerat că impunerea unor norme de integritate față de angajații care primesc acest spor nu se poate limita numai la cei care și-au obținut doctoratele în Academia de Poliție.

În acest sens, am inițiat modificarea ordinului de ministru prin care ne vom asigura că toți cei peste 500 de angajați care dețin titlul de doctor și care primesc sporul de doctorat respectă condiția prevăzută de lege și anume, că își desfășoară activitatea în domeniul pentru care dețin respectivul titlu.”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a anunțat că instituția pe care o conduce plătește în prezent pentru sporurile de doctorate peste 550.000 de lei lunar.

„Mi se pare corect ca instituția să plătească sporul de doctorat dacă studiile respectivului angajat pot fi valorificate în munca pe care acesta o prestează pentru instituție. Cu toții ne dorim angajați calificați și bine pregătiți, iar această supra-calificare în domeniul de activitate înțelegem că trebuie retribuită.

Angajatorul nu poate plăti însă faptul că un angajat își finalizează doctoratul într-un domeniu care nu are nicio legătură cu activitatea pe care el o prestează. Personal aș prefera să folosim anual o sumă cu cel puțin tot atâtea cifre pentru reabilitarea, construcția sau renovarea unor spații adecvate muncii noastre.”, a mai spus Carmen Dan.


Continuă să citești

Social

COSTURILE SPITALULUI REGIONAL DE URGENȚĂ IAȘI AU FOST APROBATE

Publicat

în data de

Costurile spitalului se ridică la 500 de milioane de euro cu TVA, 100 de milioane reprezentând doar echipamentele medicale.

“Spitalele regionale reprezintă un punct strategic în programul de Guvernare. Chiar dacă există voci care sunt împotrivă și nu își doresc ca România să reușească, noi vom contrui spitalele regionale, așa cum am promis. Proiectul care prevede costrucția spitalului regional Iași este cel mai avansat. Imediat după ce vom aproba hotărârea de guvern pentru indicatorii tehnico-economici, vom depune cererea de finanțare la Comisia Europeană. În aproximativ o lună vom avea și studiul de fezabilitate  de la Cluj”,a precizat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Structura Spitalului va cuprinde 850 de paturi în regim de spitalizare continuă, și 40 de paturi pentru spitalizarea de zi.

Spitalul Regional va fi organizat pe centre de servicii, unde vor fi utilizate tehnologii avansate, de înaltă complexitate, având servicii integrate de ambulatoriu, incluzându-se în cadrul acestuia tehnologii de diagnostic și tratament de porformanță la nivel ridicat.

Continuă să citești

Trending