Ne găsiți și pe

OPINIE

Florin Cîțu bate iar câmpii fără argumente

Publicat

în data de

Celebrul analist economic Florin Cîțu, celebru pentru prezicerea inflației de 12% care nu s-a întâmplat, vine cu noi previziuni apocaliptice. Care nu se vor împlini vreodată, dar asta nu mai este o noutate încee ce privește previziunile economistului de casă al lui Klaus Iohannis.

Și vine acum și ne explică despre cât de rea e rectificarea bugetară. Atât de rea încât i-a venit liberalului-economist o mare idee: să facă o comisie parlamentară pentru verificarea rectificării. Pentru că, spune el, este ilegal să ai o rectificare bugetară pozitivă. Ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns.

Cine a mai auzit o astfel de prostie, mai ales în condițiile în care creșterea economică a trecut de 5% și în primul și în al doilea trimestru din 2019, când investițiile cresc, veniturile la buget cresc, iar salariile sunt tot mai mari și șomajul e la minim istoric.

Iar dacă vă întrebați care sunt argumentele lui Florin Cîțu, celebrul analist are unul forte: este părerea lui. Atât!

Bineînțeles că, potrivit scenariului, acum Iohannis va prelua ideea analistului său preferat și va ieși din nou la rampă să ne anunțe că „guvernarea PSD a eșuat”, fără să aibă habar despre economie, cifre, PIB, șomaj, investiții. Se va baza pe argumentele lui Cîțu: aste e părerea lui.

Iar după acest anunț va pleca din nou în vreo vacanță departe de țară și de români. Aceiași români pe care va mai încerca să îi păcălească încă o dată pentru a prinde un nou mandat la Cotroceni.

Ceea ce nu a aflat Iohannis și se pare că nu îi spune nimeni este că românii nu mai pot fi mințiți de Cîțu, Rareș Bogdan, Ludovic Orban și toată clica lui Iohannis.

OPINIE

Iohannis, ordin de la Trump: Să îngropi industria voastră de armament!

Publicat

în data de

sursă foto: luju.ro

Klaus Iohannis a venit cu un ordin nou de la reuniunea NATO, acolo unde iar s-a lăudat că dă EL 2% din PIB pentru armată, deși banii au fost dați de guvernul PSD.

Trecem însă peste această mizerie făcută de Iohannis pentru că ne-am obișnuit să își asume succesele altora. Poate că face asta din cauză că el nu are niciun succes și nici nu face nimic.

Ba face ceva: îndeplinește ordinele celor din Occident. Iar ultimul ar fi să îngroape industria militară românească.

Nimic mai simplu pentru Iohannis: cei 2% din PIB pentru înzestrarea armatei se duc la companiile străine. Nu încheie niciun un contract pentru vreo fabrică de armament românească.

Și nici nu vom mai exporta nimic. Pentru că după ce am avut ghinionul să fim reprezentați de Iohannis la nivelul NATO, șeful statului a cam renunțat la orice drept în fața celorlalți.

Concret, România doar cheltuie bani grei pentru NATO, dar când este vorba despre beneficii, este sărită din schemă.

De exemplu, Statele Unite, în timp ce ne bat prietenește pe umăr, anulează comenzi importante, care ar fi trebuit să țină pe linia de plutire societățile românești din sectorul de apărare.

Iohannis s-a descurcat atât de bine încât contractul încheiat cu Trump, prin care Uzina Automecanica Moreni să livreze Statelor Unite 420 de transportoare blindate a murit subit. Trump a dat contractul Ucrainei, iar noi am rămas cu buza umflată.

În schimb, Iohhannis mai primește din când în când câte o șapcă pe care o poartă cau clovn prin Casa Albă.

Și a promis că ar vrea să treacă de pragul de 2% din PIB pentru armată. Bani care se vor duce, bineînțeles, tot la străini.

Continuă să citești

OPINIE

Guvernul Iohannis-Orban a trecut la sărăcirea românilor

Publicat

în data de

Klaus Iohannis nu mai are răbdare și cere imperios sărăcirea românilor și îmbogățirea companiilor din energie și a băncilor. Probabil că așa i-au cerut stăpânii lui din Occident.

Așa că Iohannis i-a comandat lui Ludovic Orban să își asume mai repede răspunderea pe anularea OUG 114.

Iar efectele unei astfel de măsuri sunt devastatoare pentru români. Dar nu de grija lor plânge Iohannis. Și nici Orban.

Astfel, eliminarea OUG 114, duce la înghețarea salariilor cadrelor didactice, și, mai grav, la explodarea prețurilor la energie și gaze naturale și la creșterea dobânzilor pentru românii care au credite.

Practic, guvernul Iohannis-Orban dă mână liberă companiilor din energie și băncilor să îi jefuiască pe români și să se îmbogățească. Dispar taxele pentru bănci și companiile din energie, dispar plafoanele la prețurile gazelor naturale și energie, dispar plafoanele dobânzilor pe care le plătesc românii.

Cu alte cuvinte dispare tot ce ținea un minim echilibru între dorința de profit exagerat al companiilor și traiul decent al românilor.

Iar dacă la eliminarea OUG 114, adăugăm și împrumuturile de sute de milioane de lei pe care le face Cîțu, marele ministru al Finanțelor, în fiecare zi, dacă adăugăm și creșterea euro în raport cu leul după declarațiile alarmiste ale lui Iohannis,Orban și Cîțu, atunci avem un scenariu destul de clar al modului în care liberalii, sub bagheta lui Iohannis vor să guverneze țara.

Și e abia începutul! Încă cinci ani de ghinion!

Continuă să citești

OPINIE

Cum a tăiat guvernul Iohannis-Orban pensiile și salariile

Publicat

în data de

Pare incredibil, dar la doar câteva săptămâni de când au putere peste România, Iohannis și clica lui de la Palatul Victoria, în frunte cu Ludovic Orban, au reușit să taie radical din veniturile românilor.

Și nu au făcut-o în mod vizibil, ci printr-un plan machiavelic și bine pus la punct.

„În timp ce dezbaterea este în toi, reprezentanții Guvernului, lamentându-se pe marginea găurilor negre lăsate de PSD, noua administrație a tăiat în carne vie discret, dar temeinic, printr-o șmecherie clasică, toate veniturile românilor. În frunte cu pensiile și salariile. A făcut-o nu ostentativ,, ci disimulat. Prin scăderea valorii leului. Operațiune care duce la inflație.”, arată jurnalistul și analistul politic Sorin Roșca Stănescu.

Planul a fost demarat cu mult timp înainte.

„Ca să se ajungă aici, a fost nevoie ca PNL să monteze cu concursul lui Klaus Iohannis un întreg spectacol. Cât timp PSD s-a aflat la guvernare, urmărind declarațiile tandemului Iohannis-Orban, am avut imaginea unei apocalipse. Nimic din ceea ce iniția PSD nu era sustenabil. Orice măsură economică sau financiară conducea la o catastrofă. În ciuda unei creșteri economice de necontestat, printre cele mai robuste din Uniunea Europeană.”, mai scrie Sorin Roșca Stănescu în analiza sa.

Deteriorarea leului, scamatoria folosită de tandemul Iohannis-Orban.

„Valoarea leului nu are cum să scadă, în condițiile în care economia crește. În mod normal. În mod artificial însă, poate să scadă. Persistența zvonurilor și chiar informațiilor de tip alarmist creează pe piață un efect pervers. Pentru a-și derula activățile, orice stat se împrumută, în limite rezonabile, de la cetățeni de la fonduri de investiții și chiar și din sistemul bancar, dacă statul este iresponsabil și atacă rezervele băncilor, care astfel nu-i mai împrumută pe cetățeni și nu mai creditează economia.

Dacă aceste instituții, extrem de atente la toate declarațiile politice, află din surse autorizate, cum ar fi președintele unui stat și, mai nou, primul-ministru și ministrul Finanțelor, că economia și finanțele sunt pe butuci, atunci, în mod sincer sau pur și simplu din motive de oportunitate, ridică nivelul dobânzilor.

Dacă cresc dobânzile pentru împrumuturile statului, cresc și dobânzile pentru împrumuturile solicitate de cetățeni. În acest fel, povara pe care o suportă aceștia este mai mare. În final, veniturile lor reale scad. Această scădere, până la un punct, confirmă informațiile alarmiste furnizate de Klaus Iohannis și de liberali în ultimii doi ani.„, mai arată jurnalistul.

Regizarea atacului speculativ asupra leului

„Și pentru ca această operație să se accelereze, iar scamatoria să devină și mai convingătoare, cineva a apăsat pe pedala de accelerație. Și astfel a fost regizat un atac nocturn asupra leului, a cărui valoare a scăzut semnificativ în raport cu euro. Nu este deloc exclus ca acest atac speculatv să fi fost pus la cale chiar de noul ministru al Finațelor, Florin Cîțu, aflat într-un trecut nu prea îndepărtat în epicentrul unui scandal din sistemul bancar, tocmai în urma unor atacuri speculative de acest gen.

De un asemenea atac împotriva leului nu este străin cu singuranță nici economistul șef al Băncii Naționale, care s-a pronunțat în sensul diminuării imediate a pensiilor și salariilor, argumentând că acestea pun în pericol finanțele României pe termen mediu și lung. Pentru piață, toate acestea sunt semnale extrem de importante, care-și produc efectul apoape instantaneu.”, mai scrie Sorin Roșca Stănescu.

Obiectivul final al tandemului Iohannis-Orban.

„Urmarea este că veniturile reale ale cetățenilor, cele rezultate din pensii și salarii, scad văzând cu ochii și într-un raport direct proporțional cu deprecierea leului. Este, iată, un argument cât se poate de serios pentru ca populația, înnebunită de grija zilei de mâine și decisă, după cum s-a văzut în alegeri, să-l crediteze pe Klaus Iohannis și să crediteze în același timp și PNL, confundându-i cu colacii de salvare ai statului, să exercite cuvenitele presiuni asupra parlamentarilor, astfel încât aceștia, rând pe rând, să cedeze. Și să facă ce? Să accepte, puși între ciocanul populației și nicovala unui partid aflat la putere, care le poate oferi firmituri, să facă pașii necesari pentru ultimul act al acestei piese de teatru grotești. Alegerile anticipate.”, mai arată analistul politic în analiza sa.

Guvernul Iohannis-Orban face din România un stat slab și servil

„În mod normal, nu se poate ajunge, așa cum funcționează Consituția și Parlamentul României, la alegeri anticipate. Pe cale de excepție însă, acest obiectiv, urmărit de Klaus Iohannis și de PNL, în parteneriat cu USR, ar putea fi atins. Garanția succesului este panica indusă populației. Iar panica poate fi amplificată prin scăderea vizibilă a veniturilor cetățenilor. Prin scăderea în fapt a valorii de cumpărare a salariilor și pensilor.

Și, firește, de toată această situație din România, generată de goana după putere absolută a unui președinte aflat la începutul unui al doilea mandat și a unui Guvern minoritar și hămesit, profită băncile străine, care încasează dobânzi mai mari, fără să-și mai bată capul cu cetățenii și cu mediul intern de afaceri, băncile de investiții creditoare, dar și statele care ne-au colonizat, pentru că vor avea un partener din ce în ce mai fragil și mai supus și mai dispus să-și ofere pe tavă ce mai are de oferit.”, este concluzia amară trasă de Sorin Roșca Stănescu.

Continuă să citești

Trending