Ne găsiți și pe

JUSTIȚIE

CUM A ÎNCĂLCAT IOHANNIS LEGEA

Publicat

în data de

Curtea de Apel București a făcut publică motivarea deciziei prin care a anulat decretul lui Iohannis, prin intermediul căruia a fost prelungit mandatul șefului Statului Major. 

Potrivit documentului, judecătorii au stabilit că există o îndoială serioasă asupra legalității decretului emis de Iohannis deoarece nu au fost respectate condițiile prevăzute de lege privind organizarea funcționării Ministerului Apărării Naționale. 

„Decretul nr. 1331/28 decembrie 2018 a fost emis fără a avea la bază propunerea ministrului Apărării Naționale și nici avizul prim-ministrului, procedură necesară la numirea în funcție.

Procedura de prelungire în funcție pentru un an ar fi similară cu procedura de numire în functie pentru patru ani.

Sunt îndoieli privind legalitatea acestui decret, deoarece lipsește propunerea ministrului și avizul premierului.”, arată motivarea publicată de Curtea de Apel București.

Concret, arată magistrații Curții, Iohannis a făcut abuz de putere și a încălcat normelor juridice care prevăd condițiile cumulative obiective de prelungire a mandatului.

În plus, motivația președintelui Iohannis conform căreia dacă el nu prelungea mandatul lui Nicolae Ciucă, Armata rămânea fără conducere, nu are acoperire legală pentru că, în condițiile în care președintele a respins propunerea ministrului Apărării, locțiitorul șefului de Stat Major General exercita conducerea până la numirea altui sef de Stat Major al Apărării.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 31 ianuarie, să suspende decretul preşedintelui Iohannis prin care a prelungit mandatul comandantului Nicolae Ciucă la conducerea Statului Major al Armatei.

La scurt timp după decizia instanţei, MApN a anunţat că pe funcţia de locţiitor al şefului SMAp a fost împuternicit generalul-locotenent Laurian Anastasof.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

JUSTIȚIE

PROCURORUL GENERAL, SUSPECTAT DE ABUZ ÎN SERVICIU?

Publicat

în data de

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, este suspectat de abuz în serviciu. Pentru că asta ar fi concluzia după ce Curtea de Apel București l-a obligat pe Lazăr să facă publică ordonanța prin care a clasat dosarul „Sufrageria lui Oprea”.

Cu alte cuvinte, magistrații Curții de Apel au găsit ceva suspect în faptul că dosarul a fost clasat cu atâta rapiditate de procurorul general.

Dosarul de la Parchetul General a fost deschis la data de 24 aprilie 2017, iar două luni mai tarziu, în 20 iunie 2017, procurorul general a dispus clasarea cauzei pe motiv că din materialul probator nu rezultă niciun element sau indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că s-ar fi comis o faptă prevăzută de legea penală.

Vă reamintim că în acest dosar au fost anchetate evenimentele petrecute în casa fostului lider UNPR, Gabriel Oprea, în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009.

La acea vreme, sufrageria lui Oprea a găzduit o întalnire de taină, la care, printre alţii, au fost prezenţi Laura Codruța Kovesi, George Maior şi Florian Coldea.

Dupa clasarea cauzei, Comisia parlamentară de anchetă a solicitat procurorului general Augustin Lazăr în repetate rânduri să comunice “o copie după dosar, precum și „declarațiile persoanelor audiate” în cauză, în vederea aflării adevărului.

Lazăr a refuzat însă de fiecare dată comunicarea unei copii a dosarului în care se presupune că a fost audiată și Laura Kovesi, pe motiv că în cauză au fost efectuate activități de urmărire penală nepublice, la care comisia parlamentară nu ar fi avut acces, refuzul lui Lazăr afectând concluziile verificărilor efectuate de comisia condusa de deputata Oana Florea.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

AUGUSTIN LAZĂR ȚINE CU DINȚII DE SCAUN

Publicat

în data de

Augustin Lazăr nu se dă dus de pe fotoliul de procuror general. Șeful Ministerului Public a anunțat că își depune candidatura pentru încă un mandat în fruntea Parchetului General.

„Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoştinţa publicului faptul că îşi va depune candidatura în cadrul procedurii declanşate de ministrul justiţiei pentru selectarea procurorului în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, funcţie vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019.

Obţinerea unui nou mandat ar reprezenta posibilitatea continuării proiectelor iniţiate, a procesului de modernizare şi consolidare instituţională a Ministerului Public în scopul continuării obţinerii de rezultate pozitive în activitate, a reprezentării convingătoare a intereselor generale ale corpului social, apărării necondiţionate şi de calitate a ordinii de drept, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.”, informează reprezentanţii Ministerului Public.

Cu alte cuvinte, Augustin Lazăr chiar are impresia că a făcut ceva bun. Și nu se înșeală. Doar că a făcut ceva bun doar pentru KlauS Iohannis și pentru protejații acestuia. Altfel, a pus la zid orice decizie care ar schimba justiția în bine dacă aceste decizii aduceau atingere protejaților săi.

Și nu putem trece peste faptul că și comunicatul de mai sus pare un abuz al lui Augustin Lazăr, măcar moral, dacă nu și legal.

Orice candidat pleacă la un concurs, independent, deci anunțul depunerii candidaturii ar fi trebuit să fie scris de Augustin Lazăr, nu să fie trimis de o instituție a statului, în acest caz Parchetul General.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

CINE ÎI IA LOCUL LUI AUGUSTIN LAZĂR

Publicat

în data de

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declanşat procedura de selecţie pentru noul procuror general, în condiţiile în care mandatul lui Augustin Lazăr în acest post expiră la sfârşitul lunii aprilie.

Potrivit programului publicat de Ministerul Justiției, candidaturile pot fi depuse până la 28 martie, iar procedura de selecţie se încheie în 5 aprilie.

Cei care doresc să îi ia locul lui Augustin Lazăr trebuie să aibă în dosarul de candidat un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minimum 10 lucrări întocmite în compartimentele în care şi-au desfăşurat activitatea, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a candidatului participant la selecţie și orice alte înscrisuri relevante.

După selecție, candidaţii vor susţine, în perioada 3-4 aprilie 2019, un interviu cu ministrul justiţiei. Interviu în care trebuie să prezinte proiectul privind exercitarea atribuţiilor de procuror general, viziunea asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia și viziunea cu privire la atribuţiile funcţiei.

De asemenea, candidaților li se vor verifica aptitudinile manageriale şi de comunicare, cunoştinţele specifice funcţiei de procuror general, dar și conduita, integritatea şi deontologia profesională.

După selectarea candidatului, propunerea ministrului Justiţiei va fi înaintată Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obţinerii avizului urmând ca, după obţinerea acestuia, ministrul să înainteze propunerea preşedintelui României, în vederea numirii în funcţia de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Continuă să citești

Trending