Ne găsiți și pe

Economic

CONSTRUCTORII DIN INFRASTRUCTURĂ, VERIFICAȚI LA SÂNGE

Publicat

în data de

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, nu îi scapă din ochi pe constructorii din infrastructură. Ministrul nu numai că verifică în fiecare zi stadiul lucrărilor, dar controlează și modul în care aceștia își plătesc obligațiile financiare către subcontractorii români.

„Ştiţi ce le-am cerut constructorilor de pe şantiere, inclusiv săptămâna trecută, când am fost pe calea ferată, pe şantiere: dacă până acum vă evaluam din punct de vedere al calităţii şi al timpului, mai introduc un criteriu – plata subcontractorilor români, pentru că avem constructori care vin în România, deşi le dăm avansuri, bani pe achiziţia de materiale, se duc, iau subcontractori români şi uită să îi mai plătească la timp şi ne trezim că avem o problemă cu industria construcţiilor din România.

Mi-am dorit, în momentul în care am scos toate proiectele, să creez o predictibilitate pe piaţa construcţiilor din România, aparte de absorbţia fondurilor, ca oamenii să ştie: avem de lucru, de-acum cinci ani, pe proiectele alea, alea, alea. Asta le-am spus unor antreprenori, asupra cărora am primit anumite sesizări, că nu plătesc subcontractorii români.”, a afirmat Răzvan Cuc, într-o emisiune la TVR 1.

Ministrul Transporturilor a mai spus că vrea să dea o ordonanţă de modificare a autorizaţiilor.

„Domnul Neaga şi-a asumat, la începutul acestui an, un număr de 180 de kilometri de autostradă, dar mi-a spus că are nevoie de sprijinul meu total să modific legislaţia şi să-i dau pârghiile necesare. Poate mai reziliem un contract, acolo unde nu lucrează, că nu o să stau după un constructor căruia îi zic o dată, îi zic de două ori să se mobilizeze şi nu se mobilizează. Pe cei care dorm, îi lăsăm să doarmă.”, a mai spus Răzvan Cuc.

Cât despre finanțare, aici nu este nicio problemă mai afirmă ministrul Transporturilor.

Fonduri există, sunt fonduri de la Uniunea Europeană şi pe care noi le accesăm. Dacă ne uităm pe absobţia pe care o avem pe minister, este de 20%, după doi ani, pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare, ceea ce este foarte bine. Avem proiecte lansate de 3 miliarde de euro.

Avem bani foarte mulţi pentru infrastructura feroviară, aparte de proiectele mari. Avem 350 de milioane ca CFR să înceapă să lucreze în regie proprie. Le-am spus celor de la CFR, în momentul în care avem bugetul aprobat, să aveţi şi caietele de sarcini pregătite, nu mi le pregătiţi la două luni, că lumea nu mai are răbdare. Ştiţi care este problema? Că nu mai am nici eu răbdare.”, a mai spus Răzvan Cuc.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economic

NUMĂRUL DE SALARIAȚI A CRESCUT

Publicat

în data de

Vești tot mai bune vin de pe piața muncii din țară noastră. Populaţia ocupată, care cuprinde salariaţi și persoane care lucrează pe cont propriu sau în agricultura de subzistenţă, a ajuns anul trecut la 8,689 milioane de persoane.

Ceea ce înseamnă că în acest moment în România sunt doar 380.000 de șomeri.

O scădere a șomajului pusă de specialiști pe seama creşterii salariului minim care a influenţat pozitiv numărul de noi angajări. De asemenea, companiile au fost și ele încurajate de Guvern să își mărească aria de activitate, ba chiar să adauge noi domenii în care să activeze.

Rvenind la numărul românilor care lucrează, avem 6,497 de milioane de salariați și 2,192 de milioane de patroni, persoane care lucrează pe cont propriu sau în agricultura de subzistenţă.

Iar dintre salariați, 2,392 de milioane lucrează în industrie și construcții, 3,903 milioane muncesc în domeniul serviciilor, iar 202 mii în agricultură.

Continuă să citești

Economic

CREȘTERE DE 21,6% PENTRU VÂNZĂRILE DACIEI ÎN EUROPA

Publicat

în data de

Dacia a înregistrat, în luna martie, un avans în vânzările de autoturisme de 21,6% în Europa, față de perioada similară din 2018, cota de piață a producătorului crescând de la 2,7% la 3,4%.

Luna trecută, vânzările Daciei în Europa, dar și în EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia), a înregistrat o creștere a numărului de autoturisme înmatriculate, de la 48.925 în martie 2018, la 59.475 de unităţi, în martie 2019.

Raportat la primele trei luni ale anului curent și ale celui precedent, livrările de autoturisme Dacia au înregistrat o creştere de 12,6% în Europa, cota de piață urcând pentru această perioadă a anului curent la 3,5%, față de 3% a celei de anul trecut.

Pentru primele 3 luni ale acestui an, Grupul Renault a înregistrat o creștere a vânzărilor de 0,6%, în timp ce restul marilor producători auto au înregistrat scăderi, de la minus 10,3% la Ford şi minus 5,5% la Daimler, la minus 2,4% la grupul Volkswagen şi minus 1,2% la PSA Peugeot Citroen.

Continuă să citești

Economic

GUVERNUL A DAT UNDĂ VERDE EXPLOATĂRII GAZELOR DIN MAREA NEAGRĂ

Publicat

în data de

Compania Black Sea Oil-Gas a anunţat că a primit aprobare din partea Guvernului pentru a începe exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Concret, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a adat undă verde pentru începerea studiilor de evaluare a resurselor de gaze libere din zăcămintele Ana și Doina, zăcăminte care fac parte din Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia din largul Mării Negre.

Compania americană, împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources şi Gas Plus International, precizează că Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia din largul Marii Negre constă în săparea a cinci sonde şi realizarea unui ansamblu submarin de producție.

Acesta va fi conectat printr-o conductă de 18 kilometri la platforma de producţie monitorizata şi operată de la ţărm. Iar de aici o conductă submarină de 126 kilometri va asigura transportul gazelor până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu.

Capacitatea de producţie estimată va fi de un miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al ţării noastre.

 „Această aprobare din partea ANRM reprezintă confirmarea oficială din partea statului român că Proiectul MGD este aprobat. Apreciem foarte mult procesarea rapidă a cererii noastre de către ANRM.”, a declaratMark Beacom, directorul general de la Black Sea Oil-Gas.

În luna februarie a acestui an, Black Sea Oil-Gas a anunţat că a luat decizia finală de investiţie pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia, unde va investi 400 de milioane de dolari.

Actul încheiat de Guvern cu cei de la Black Sea Oil-Gas este o premieră în industria petrolieră offshore a României după 1989 și nu în ultimul rând este un semn că marile companii care au investit, până acum, în explorare în Marea Neagră sunt dispuse să treacă la faza de producție.

Estimările arată că producția de gaze offshore în România ar putea aduce bugetului de stat redevențe de aproximativ 370 de milioane de euro. Asta în condițiile în care în 2017, statul a încasat redevențe de 140 de milioane de euro.

Continuă să citești

Trending