Ne găsiți și pe

Altele

CÎȚU ÎNCEPE SĂ ÎI ENERVEZE ȘI PE ECONOMIȘTI

Publicat

în data de

Florin Cîțu a început să își enerveze și colegii de breaslă, asta dacă putem spune ce el e vreun economist, cu previziunile lui apocaliptice despre economia României.

Unul dintre analiștii economici exasperați de predicțiile. ratate toate, ale lui Câțu este expertul în finanțe și economie Dan Diaconu. Care îl pune la punt pe liberalul transformat în economist, sau invers, că nu mai știm.

„Dacă vreţi să vedeţi cum arată un circar cu aere de „om al cifrelor”, priviţi cu încredere şi umor spre Florin Cîţu. E arhetipul individului pe care-l găseşti la frâiele sistemului bancar autohton(vă reamintesc, a fost economist şef al ING): plin de sine, dând impresia unei cunoaşteri aprofundate, dar, în fapt, un individ superficial, privind economia cam la fel cum priveşte lăutarul indicaţiile ăluia care-i lipeşte bancnota pe chelie. A-l asculta e pierdere de vreme. Asta, desigur, dacă-l asculţi în alt scop în afara celui de a râde de aberaţiile pe care le îndrugă.”, scrie Dan Diaconu pe blogul său într-un articol intitulat sugestiv Prin iţele cîţâite ale economiei”

Și urmează exemple cu predicțiile acestui salvator al economiei românești care este Florin Cîțu.

„În octombrie 2017, publică raportul „Starea României după 9 luni de guvernare PSD”, iar acolo face nişte predicţii impresionante. Spune el că estimează pentru 2017 un PIB real de 5-5.5%, o inflaţie de 2.2%, o rată de şomaj de 4.8% şi un deficit bugetar de 3.2-3.5%.

Să le luăm pe rând. PIB-ul real a fost de 7%, inflaţia de 3.3%, rata şomajului 4.6%, iar deficitul bugetar de 2.9%. Vă daţi seama? Economisul lu’ Peşte nu e capabil să dea nişte estimări cât de cât rezonabile cu doar 3 luni înainte de încheierea anului, în condiţiile în care avea la dispoziţie absolut toate datele necesare. Şi dacă ai fi aplicat regula de trei simplă indicatorilor la 9 luni ai fi reuşit să dai prognoze mai bune decât ale lui Cîţu.”, scrie Dan Diaconu.

Însă cum decembrie 2017 e destul de îndepărtat de vremurile noastre și poate Cîțu nu avea atît de multă experiență, Dan Diaconu vine mai aproape de zilele noastre, cu o altă previziune apocaliptică.

„În martie 2018, Florinel Copilu’ Minune bagă un alt raport în care face previziuni sumbre pentru 2018. Spunea el atunci că, gata!, începe criza economică. Cică, din cauza dezastruosului program de guvernare al PSD-ului, rata inflaţiei va ajunge la … ţineţi-vă bine! – 12%!

Fără doar şi poate Florinel a intrat în liga greilor, nu se mai încurcă cu bagatele de 3-4 procente, ci cu numere cu două cifre. Dar Florinel are şi soluţia de backup: cică pentru a nu se ajunge la o inflaţie de 12%, BNR ar trebui să crească dobânda de intervenţie la 4.5%. Şi mai spune el că o să şi „esplodeze” cursul. Mai că te doare capul!

Cum stau lucrurile de fapt vedem cu ochii liberi. Rata de inflaţie va fi de 3.5%(Atenţie, pentru al doilea an consecutiv în ţinta BNR!), dobânda de intervenţie e de 2.5%, iar cursul a intrat în 2018 cu 4.63 şi l-a terminat la 4.66. Curat murdar, monşer! Până şi explozia din pantalonii de pijama ai lui Cîţu din nopţile cu poluţie e mai mare decât explozia asta a cursului.”, scrie Dan Diaconu.

Articolul dedicat lui Cîțu se încheie apoteotic, cu previziunea economistului-liberal (sau invers, că nici ni nu mai știm) pentru acest an.

„Pentru cei care au ficat, a publicat şi-o estimare pentru 2019. Spune el că vine criza. Desigur, o prognozase şi pentru 2018, dar, „supriză”!, ea n-a venit. Probabil n-a venit pentru că s-a speriat, dar Cîţu e consecvent ca Plăvanul: vine sigur anul ăsta! Şi dacă nu vine anul ăsta, la anu vine sigur. Şi tot aşa!”, conchide Dan Diaconu.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

LUMEA LUI LUDOVIC ORBAN

Publicat

în data de

Ludovic Orban trăiește într-o lume doar a lui. Cel puțin așa reiese din acțiunile liderului liberal. Acțiuni e un cuvânt mare, că de fapt nu face nimic, ci doar vorbește, însă trecem peste acest detaliu.

Trezit cu noaptea în cap de președintele său Klaus Iohannis, Ludovic Orban a fost pus în fața unui fapt împlinit: trebuie să o apere pe Kovesi, acuzată de corupție.

Cu niște puteri nebănuite, Ludovic Orban s-a rupt de îmbrățișarea dulce a patului și a ieșit la atac cu amenințarea că el va desființa Secția de investigare a procurorilor, adică instituția în care Kovesi trebuie să dea explicații mâine.

Până să îi spună cineva că PNL nu e la putere, că instituțiile nu se închid așa după bunul plac, Orban scăpase porumbelul. A încercat să mai repare câte ceva, adăugând că va desființa respectivul for când va ajunge la putere, dar mai mult s-a făcut de râs.

Dar a avut și un pic de noroc, că la barza chioară îi face Dumenzeu cuib, după cum spune un proverb românesc. Când să plece el cu coada între icicoare, de nicăieri a venit un alt geniu al politicii românești: Dan Barna.

Și el tot cu comanda de la Cotroceni să o apere pe Kovesi. Însă Barna avea o temă bine fixată: referendum pe justiție. Și a ieșit liderul useriștilor și i-a cerut răspicat lui Iohannis să organizeze scrutinul respectiv cu o întrebare bine gândită: Sunteţi de acord ca persoanele condamnate penal să nu mai poată candida la funcţii alese în România?.

O întrebare care, după cum se vede cu ochiul liber, nu are nicio legătură cu subiectul Kovesi, dar așa a crezut Barna de cuviință să iasă în față. Continuarea este însă și mai halucinantă. Pe liderul useriștilor îl deranjează nici mai mult nici mai puțin decât mașinile negre de pe stradă. Iată:

„Ceea ce vedem în aceste zile este doar primul act dintr-un scenariu în care putem vedea pe stradă mașini negre.”, a clamat Barna de pe holurile Parlamentului.


Continuă să citești

Altele

IOHANNIS, PLÂNGERE PENALĂ PENTRU ABUZ ÎN SERVICIU

Publicat

în data de

Lia Olguța Vasilescu reacționează după ce Klaus Iohannis a refuzat a patra oară numirea ei la Ministerul Dezvoltării.

Fostul ministru al Muncii anunță că îi depune lui Iohannis plângere penală pentru abuz în serviciu.

„Am luat act de noua scrisoare redactată de președintele Johannis și cred ca sunt îndreptățită să fac mai multe precizări:
⁃ 1. Este evident că nu există niciun motiv de legalitate pentru respingerea mea la funcția de ministru al Dezvoltării, așa cum a statuat CCR. Sunt cetățean român, cu domiciliul in România, nu sunt condamnată penal, nu am colaborat cu Securitatea (nici nouă, nici veche), nu am nicio incompatibilitate. Acest lucru îl recunoaște și Klaus Johannis și, deci, singura modalitate legală admisă de Constituție ca să fie motiv de respingere, i-a căzut de la primul paragraf.
⁃ 2. Scrie despre faptul că nu am experiența administrativă, omițând, în text, un amănunt semnificativ din CV-ul meu, transmis și la dosar, că am fost primar al unuia dintre cele mai mari orașe din România și, judecând după scorul electoral obținut pentru al doilea mandat, cetățenii au apreciat performanța mea.
⁃ 3. In plus față de președintele României care a fost doar profesor și primar, am trei mandate de parlamentar și al patrulea în curs (în două îndeplinind funcții de președinte de comisii parlamentare), am fost primar 5 ani și doi ani am deținut funcția de ministru. Așadar, experiența mea e chiar ceva mai consistentă decât a lui Klaus Johannis până a ajunge președinte.
⁃ 4. Motivul real pentru care mă respinge Klaus Johannis se referă la declarațiile politice făcute în decursul anilor, drept garantat de Constituție, la art. 72, alin. 1. De altfel, acest motiv mi se pare a fi cel mai stalinist posibil. La lecția de democrație și Constituție Klaus Johannis a lipsit mereu, dar acum ține să ne arate și sub propria semnătura.
⁃ 5. A invoca un comunicat CSM care se referea tot la declarații ale mele, în condițiile in care nu mai puțin de șase Instanțe judecătorești mi-au dat ulterior dreptate, mi se pare de-a dreptul stupid pentru argumentația respingerii pentru funcția de ministru, mai ales ca vine din partea unei persoane dovedită de Instanțele de judecată că a obținut prin fals imobile și a cărei soție refuză să se prezinte la organele de anchetă pentru a da explicații.
⁃ 6. Comunicarea președintelui se referă și la reputația și imoralitatea mea. Mi se pare mai mult decât penibil și înjositor pentru un președinte să opereze cu instrumente specifice postacilor care aruncă găleți de mizerie în oameni politici pe care nu îi agrează.
⁃ 7. Nefiind vorba de niciun fel de motiv de legalitate pentru respingere, ci doar de ura personală, consider ca dl. Klaus Johannis se încadrează perfect la infracțiunea de abuz in serviciu, prevăzută de art. 297, alin 1 și 2, Cod Penal, motiv pentru care am început deja redactarea unei plângeri penale in acest sens.”,
scrie Lia Olguța Vasilescu într-o postare pe facebook.

Continuă să citești

Altele

CUM NE FACE IOHANNIS DE RÂS

Publicat

în data de

Liviu Dragnea a anunțat că îi mai dă un răgaz președintelui Klaus Iohannis în legătură cu numirile noilor miniștri în Guvernul Viorica Dăncilă.

Deși pe oricine ar scoate din sărite acest joc mizerabil al lui Iohannis care nu îi numește pe Mircea Drăghici la Transporturi și pe Lia Olguța Vasilescu la Dezvoltare doar pentru a-și arăta mușchii, Liviu Dragnea încă mai are răbdare.

Și vrea să vadă ce explicații mai găsește și acum Iohannis pentru blocarea Guvernului.

„Decizia noastră este să mai aşteptăm puţin, să vedem dacă domnul preşedinte Iohannis ne spune ceva, dacă ne spune de ce nu îi vrea. Poate ne răspunde şi de ce blochează numirea unor ambasadori.”, a declarat președintele PSD.

Liviu Dragnea a ținut să sublinieze că Iohannis pur și simplu face țara de râs în fața altor state. Și asta tot pentru că se încăpățânează să nu numească ambasadori nici în Israel, nici în Belgia, nici în Canada.

„Eu nu știu cum s-a simțit când l-a primit pe ambasadorul Israelului când noi nu avem ambasador acolo?! Ne-am făcut de râs! De râs! S-au trimis mai multe propuneri, cel puțin pentru Israel, din câte știu eu, cred că este a doua sau a treia propunere. Nici măcar nu spune. România stă cu locuri goale de ambasadori pentru state importante: Canada, Belgia.”, a spus Liviu Dragnea.


Continuă să citești

Trending