Ne găsiți și pe

Altele

CÎȚU ÎNCEPE SĂ ÎI ENERVEZE ȘI PE ECONOMIȘTI

Publicat

în data de

Florin Cîțu a început să își enerveze și colegii de breaslă, asta dacă putem spune ce el e vreun economist, cu previziunile lui apocaliptice despre economia României.

Unul dintre analiștii economici exasperați de predicțiile. ratate toate, ale lui Câțu este expertul în finanțe și economie Dan Diaconu. Care îl pune la punt pe liberalul transformat în economist, sau invers, că nu mai știm.

„Dacă vreţi să vedeţi cum arată un circar cu aere de „om al cifrelor”, priviţi cu încredere şi umor spre Florin Cîţu. E arhetipul individului pe care-l găseşti la frâiele sistemului bancar autohton(vă reamintesc, a fost economist şef al ING): plin de sine, dând impresia unei cunoaşteri aprofundate, dar, în fapt, un individ superficial, privind economia cam la fel cum priveşte lăutarul indicaţiile ăluia care-i lipeşte bancnota pe chelie. A-l asculta e pierdere de vreme. Asta, desigur, dacă-l asculţi în alt scop în afara celui de a râde de aberaţiile pe care le îndrugă.”, scrie Dan Diaconu pe blogul său într-un articol intitulat sugestiv Prin iţele cîţâite ale economiei”

Și urmează exemple cu predicțiile acestui salvator al economiei românești care este Florin Cîțu.

„În octombrie 2017, publică raportul „Starea României după 9 luni de guvernare PSD”, iar acolo face nişte predicţii impresionante. Spune el că estimează pentru 2017 un PIB real de 5-5.5%, o inflaţie de 2.2%, o rată de şomaj de 4.8% şi un deficit bugetar de 3.2-3.5%.

Să le luăm pe rând. PIB-ul real a fost de 7%, inflaţia de 3.3%, rata şomajului 4.6%, iar deficitul bugetar de 2.9%. Vă daţi seama? Economisul lu’ Peşte nu e capabil să dea nişte estimări cât de cât rezonabile cu doar 3 luni înainte de încheierea anului, în condiţiile în care avea la dispoziţie absolut toate datele necesare. Şi dacă ai fi aplicat regula de trei simplă indicatorilor la 9 luni ai fi reuşit să dai prognoze mai bune decât ale lui Cîţu.”, scrie Dan Diaconu.

Însă cum decembrie 2017 e destul de îndepărtat de vremurile noastre și poate Cîțu nu avea atît de multă experiență, Dan Diaconu vine mai aproape de zilele noastre, cu o altă previziune apocaliptică.

„În martie 2018, Florinel Copilu’ Minune bagă un alt raport în care face previziuni sumbre pentru 2018. Spunea el atunci că, gata!, începe criza economică. Cică, din cauza dezastruosului program de guvernare al PSD-ului, rata inflaţiei va ajunge la … ţineţi-vă bine! – 12%!

Fără doar şi poate Florinel a intrat în liga greilor, nu se mai încurcă cu bagatele de 3-4 procente, ci cu numere cu două cifre. Dar Florinel are şi soluţia de backup: cică pentru a nu se ajunge la o inflaţie de 12%, BNR ar trebui să crească dobânda de intervenţie la 4.5%. Şi mai spune el că o să şi „esplodeze” cursul. Mai că te doare capul!

Cum stau lucrurile de fapt vedem cu ochii liberi. Rata de inflaţie va fi de 3.5%(Atenţie, pentru al doilea an consecutiv în ţinta BNR!), dobânda de intervenţie e de 2.5%, iar cursul a intrat în 2018 cu 4.63 şi l-a terminat la 4.66. Curat murdar, monşer! Până şi explozia din pantalonii de pijama ai lui Cîţu din nopţile cu poluţie e mai mare decât explozia asta a cursului.”, scrie Dan Diaconu.

Articolul dedicat lui Cîțu se încheie apoteotic, cu previziunea economistului-liberal (sau invers, că nici ni nu mai știm) pentru acest an.

„Pentru cei care au ficat, a publicat şi-o estimare pentru 2019. Spune el că vine criza. Desigur, o prognozase şi pentru 2018, dar, „supriză”!, ea n-a venit. Probabil n-a venit pentru că s-a speriat, dar Cîţu e consecvent ca Plăvanul: vine sigur anul ăsta! Şi dacă nu vine anul ăsta, la anu vine sigur. Şi tot aşa!”, conchide Dan Diaconu.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Altele

Educația, prioritatea Guvernului

Publicat

în data de

Educația este o prioritate a Guvernului PSD-ALDE, acesta lansând proiectul ”Creatori de educație”, un proiect menit să sprijine educația românească cu ajutorul cadrelor didactice din învățământul primar și gimnazial.

”O componentă esențială pentru educație de calitate este reprezentată de omul de la catedră, model pentru generațiile pe care le formează și cărora le transmite nu doar învățătură, ci și lecții de viață și le formează caracterul. Profesia de dascăl este vocație, implicare neobosită și dedicare. A fi educator, învățător sau profesor înseamnă ca tu însuți să înveți zi de zi și să ții pasul cu noi metode de predare, mai atractive și mai apropiate de copii și de tineri.

Proiectul ”Creatori de educație” este conceput și realizat ca o platformă modernă, online, prin intermediul căreia dascălii pot face schimb de bune practici, demne de urmat de colegii lor, participând astfel activ la dezvoltarea competențelor profesionale și la susținerea unui sistem de învățământ inovator”, a precizat premierul României, Viorica Dăncilă, în cadrul evenimentului de lansare al proiectului.

Cadrele didactice sunt așteptate să își înscrie propunerile de bune practici în învățământ, în perioada 23 aprilie-30 mai 2019, pe platforma www.creatorideeducatie.ro.

În cadrul proiectului se pot înscrie atât cadre didactice de stat, cât și cele particulare acreditate. „Creatori de educație” se va desfășura anual, în perioada 2019 – 2021. În anul 2019, se vor acorda 20 de premii pentru modele din nivelul primar, 20 de premii pentru modele din nivelul gimnazial și 10 premii speciale. Premiile vor fi acordate în apropierea datei de 5 octombrie – Ziua Profesorului.

Continuă să citești

Altele

GABRIEL LEȘ, LA REUNIUNEA B9 DE LA VARȘOVIA

Publicat

în data de

În zilele de 4 și 5 aprilie, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, participă la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale Inițiativei B9, care va avea loc la Varșovia.

Activitatea este co-organizată de către Ministerele Apărării din România și Polonia, acolo unde vor participa miniștrii din statele membre ale Inițiativei, oficiali ai NATO, dar și reprezentanți ai Departamentului american al apărării.

În cadrul reuniunii se vor discuta subiectele de actualitate de pe agenda NATO și UE, cu ocazia aniversării Summitu-lui și cu cea a deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Statele membre ale Inițiativei sunt România, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria.

Principalele discuții se vor concentra pe aportul adus de Inițiativă pentru implementarea Strategiei globale a UE pentru politică externă și de securitate, contribuția B9 privind abordarea NATO 360 cu privire la postura de apărare și descurajare, precum și cooperarea B9-SUA.

Anul trecut, reuniunea a avut loc la București, în cadrul “Iniţiativa Bucharest 9 (B9)”.

Continuă să citești

Altele

LUMEA LUI LUDOVIC ORBAN

Publicat

în data de

Ludovic Orban trăiește într-o lume doar a lui. Cel puțin așa reiese din acțiunile liderului liberal. Acțiuni e un cuvânt mare, că de fapt nu face nimic, ci doar vorbește, însă trecem peste acest detaliu.

Trezit cu noaptea în cap de președintele său Klaus Iohannis, Ludovic Orban a fost pus în fața unui fapt împlinit: trebuie să o apere pe Kovesi, acuzată de corupție.

Cu niște puteri nebănuite, Ludovic Orban s-a rupt de îmbrățișarea dulce a patului și a ieșit la atac cu amenințarea că el va desființa Secția de investigare a procurorilor, adică instituția în care Kovesi trebuie să dea explicații mâine.

Până să îi spună cineva că PNL nu e la putere, că instituțiile nu se închid așa după bunul plac, Orban scăpase porumbelul. A încercat să mai repare câte ceva, adăugând că va desființa respectivul for când va ajunge la putere, dar mai mult s-a făcut de râs.

Dar a avut și un pic de noroc, că la barza chioară îi face Dumenzeu cuib, după cum spune un proverb românesc. Când să plece el cu coada între icicoare, de nicăieri a venit un alt geniu al politicii românești: Dan Barna.

Și el tot cu comanda de la Cotroceni să o apere pe Kovesi. Însă Barna avea o temă bine fixată: referendum pe justiție. Și a ieșit liderul useriștilor și i-a cerut răspicat lui Iohannis să organizeze scrutinul respectiv cu o întrebare bine gândită: Sunteţi de acord ca persoanele condamnate penal să nu mai poată candida la funcţii alese în România?.

O întrebare care, după cum se vede cu ochiul liber, nu are nicio legătură cu subiectul Kovesi, dar așa a crezut Barna de cuviință să iasă în față. Continuarea este însă și mai halucinantă. Pe liderul useriștilor îl deranjează nici mai mult nici mai puțin decât mașinile negre de pe stradă. Iată:

„Ceea ce vedem în aceste zile este doar primul act dintr-un scenariu în care putem vedea pe stradă mașini negre.”, a clamat Barna de pe holurile Parlamentului.


Continuă să citești

Trending