Ne găsiți și pe

Economic

Cîțu, ajuns ministru, amanetează România

Publicat

în data de

Când era în opoziție, Florin Cîțu, avea un refren preferat: PSD îndatorează România în fiecare lună. Actualul ministru de Finanțe nu rata nicio zi în care să nu critice împrumuturile făcute de guvern, deși aceste împrumuturi erau rare și la dobânzi extrem de mici.

Ajuns brusc ministru, Câțu ce-a făcut? Vă spunem noi: împrumuturi. Doar pentru luna noiembrie, Florin Cîțu a împrumutat nu mai puțin de 4 miliarde de lei. Și sunt doar primele săptămâni de guvernare.

Asta în condițiile în care guvernul PSD împrumuta doar câteva sute de milioane pe lună, nu 4 miliarde. Nu mai spunem că guvernul PSD se împrumuta de la populație prin titluri de trezorerie, nu de la bănci așa cum face actualul guvern.

Iar dobânzile la care împrumută acum guvernul Iohannis-Orban sunt monstruoase, pur și simplu. De exemplu, pentru o tranșă de 858 de milioane de lei, bani luați de la bănci, dobândă este de 4,09% pe an, iar scadența este de 4 ani și jumătate.

De asemenea, Cîțu a împrumutat 200 de milioane de lei de la bănci, cu o dobândă de 3,26% pe an și încă o tranșă de aproape 250 de milioane de lei la o dobândă de 4,69% pe an.

Și sunt doar câteva exemple din activitatea lui Florin Cîțu de când Iohannis și Orban la pus la șefia ministerului Finanțelor.

Încă cinci ani de ghinion!

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Economic

Iresponsabilitatea guvernului Iohannis-Orban alungă investitorii

Publicat

în data de

Haosul guvernării PNL provoacă efecte dramatice în economia reală, iar investitorii încep să își piardă încrederea în economia românească.

După doar o lună de la preluare puterii de către Iohannis și Orban și echipa lor, încep să se închidă companii și să se facă disponibilizări în masă.

De exemplu, în Balș, localitate unde și primarul este de la PNL se închide fabrica de componente auto. 220 de angajați rămân pe drumuri.

De asemenea, la Slatina se închide o fabrică de îmbrăcăminte, iar 100 de oameni vor fi concediați.

Și mai grav, la Craiova se închide definitiv Electroputere – o companie de referință cândva pentru economia prin producția de locomotive.

Iar la Caracal se disponibilizează zeci de angajați ai unei fabrici de textile.

E dramatic că numai după o lună de guvernare PNL reușește să frâneze brutal creșterea economică și să transmită, prin măsurile luate, semnale profund negative mediului de afaceri care este nevoit să se replieze.

Nimic  nu este mai grav pentru investitori și companii decât subminarea încrederii. Iar guvernul PNL, prin declarațiile iresponsabile ale miniștrilor cheie și prin deciziile luate, a spulberat încrederea în perspectiva de creștere și dezvoltare economică.

Ce a reușit guvernul Iohannis-Orban în doar o lună

Majorarea abruptă și artificială a deficitului bugetar până la 4,4% din PIB.

Dublarea împrumuturilor. 8,5 miliarde de lei doar într-o lună.

Devalorizarea leului, creșterea dobânzilor.

Disponibilizările clamate ale bugetarilor.

Bălmăjelile în privința salariului minim, a majorării prevăzute de legea salariilor și pensiilor.

Reducerea absurdă, cu cel puțin 7 miliarde de lei, a veniturilor statului (urmare a renunțării la supraacciza la carburanți, la impozitarea salariilor part-time la nivelul salariului minim și la taxarea corporațiilor din banking, energie și telecomunicații).

Continuă să citești

Economic

Dezastru după o lună de guvernare Iohannis-Orban

Publicat

în data de

Prima lună de guvernare Iohannis-Orban arată începutul unui dezastru economic pentru România. Departe de a încerca să fie mai aproape de români, departe de a încerca să meragă înainte cu dezvoltarea economică a țării, tandemul Iohannis-Orban a făcut praf tot ce a lăsat guvernul PSD.

Social-democraţii au făcut bilanţul primei luni de guvernare a PNL în care liberalii au ajuns la 4,4% deficit bugetar, după prima rectificare bugetară, iar pentru anul următor deficitul va fi de 3,5%, peste ţinta asumată.

„Ne-au acuzat în fiecare an că vom depăşi ţinta de deficit de 3%. Nu am depăşit-o niciodată. Ei însă au ajuns la 4,4% după prima rectificare bugetară şi anunţă 3,5% pentru anul viitor.

Ne-au acuzat că ne împrumutăm prea mult şi la dobânzi prea mari. Ei se împrumută acum la valori duble şi cu dobânzi mai mari decât în guvernarea #PSD. 8 miliarde de lei împrumutaţi doar în noiembrie!

Ne-au acuzat de devalorizarea monedei naţionale în raport cu euro. De la venirea lor la guvernare, cursul valutar atinge record după record. Se anunţă 5 lei pentru 1 euro până la finalul anului. În noiembrie, BNR a cheltuit 1,2 mld. euro pentru a apăra leul de declaraţiile catastrofice ale noului ministru al Finanţelor.”, arată social-democraţii pe pagina de Facebook a PSD.

Încă cinci ani de ghinion!

Continuă să citești

Economic

Guvernul Iohannis-Orban falimentează țara prin mâna lui Cîțu

Publicat

în data de

Marele ministru de Finanțe, Florin Cîțu, care înainte de a ajunge în guvernul Iohannis-Orban îi certa pe cei din executivul PSD că se împrumută prea mult și că îndatorează generații întregi, deși erau doar minciuni de campanie, face exact ceea ce acum mai bine de o lună condamna.

Împrumută tot mai mult și la dobânzi uriașe. Dar acum Cîțu, Iohannis și Orban sunt la putere și își pot bate joc după bunul plac de țară și de români.

Revenind la împrumuturi, Florin Cîțu a angajat pentru luna decembrie împrumuturi de nu mai puțin de 5,945 de miliarde de lei. Asta în condițiile în care și luna trecută guvernul Iohannis-Orban a mai luat vreo 5 miliarde.

Normal că nu știm ce face cu atâția bani, dar de asta a avut și nevoie de scenariul cu greaua moștenire și cu găurile lăsate de guvernul PSD. Pentru a împrumuta sume imense, chipurile, pentru a acoperi găurile gasite.

De fapt, banii sunt luați pentru ca clientela politică a tandemului Iohannis-Orban să prindă contracte grase care vor fi plătite de români.

Și când ne aducem aminte, că aceiași Iohannis, Orban și Cîțu puneau la zid guvernul PSD pentru câteva sute de milioane luate pe lună. Iar acum deja au împrumutat peste 10 miliarde.

Încă cinci ani de ghinion!

Continuă să citești

Trending