Ne găsiți și pe

POLITICĂ

BUGETUL MERGE ÎNAPOI LA IOHANNIS. NEMODIFICAT

Publicat

în data de

Bugetul se întoarce pe masa lui Klaus Iohannis exact în forma inițială. Camerele reunite ale Parlamentului au respins cererea de reexaminare înaintată de șeful statului și au votat proiectul de buget așa cum a fost trimis la Cotroceni și prima dată.

Bugetul a trecut de plenul Parlamentului cu 245 voturi „pentru”, 115 voturi „împotrivă” și două abțineri.

Iar după votul de astăzi, președintele Klaus Iohannis este obligat să promulge legea și astfel să iasă din jocul său electoral căruia i-au căzut victime românii de rând.

Dar nu are Iohannis ochi pentru ei, așa că suntem aproape convinși că președintele se va achita de această obligație de a promulga bugetul peste o lungă perioadă de timp.

Vor urma din nou zile în care va ieși și va înjura PSD și Guvernul, vor urma din nou zile în care Cîțu și compania vor inventa tot felul de prognoze și previziuni, vor sta iar cu capul plecat pe la stăpânii lor de prin Uniunea Europeană și, sigur, vor căuta tertipuri prin care să amâne cât de mult pot promulgarea bugetului.

Vă reamintim că proiectul de buget a fost adoptat inițial de către Parlament pe 15 februarie, și tot atunci a fost trimis spre promulgare la Cotroceni. A trecut aproape o lună, timp în care Iohannis a sesizat Curtea Constituțională, fapt nemaiîntâlnit până acum în istoria România, Klaus Werner fiind primul președinte care face așa ceva.

Însă Iohannis și-a atins scopul: Guvernul a stat legat de mâini și de picioare aproape trei săptămâni până pe 6 martie când CCR a decis că sesizarea de neconstituționalitate nu are acoperire și a respins-o.

Abia apoi, Iohannis a făcut următorul pas și a retrimis bugetul spre reexaminare în Parlament. Căci, nu e așa, pas cu pas se îngroapă România.

De această dată, șeful statului se baza pe zecile de amendamente inventate de opoziție și a sperat că discuțiile vor dura alte câteva zile. Însă liberalii habar nu au avut ce scria în amendamentele respective, așa că nu au putut să spună cu subiect și predicat ce vor.

Și doar pentru a arăta cam ce fel de amendamente au depus liberalii, vă dăm doar un exemplu: doreau diversificarea hranei în școli! Da, cam asta fac liberalii, când Guvernul vorbește de investiții, de sănătate, de educație, de zeci și zeci de miliarde date pentru aceste domenii.

Ne rămâne doar să sperăm că, măcar acum în al 12-lea ceas, Iohannis va lăsa deoparte calculele politice și de a lua decizia corectă.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITICĂ

GEORGE CIAMBA, DEZBATERE PE TEMA SPAȚIULUI CIBERNETIC

Publicat

în data de

Ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, a participat miercuri, la dezbaterea cu privire la rolul normelor de reglementare a spațiului cibernetic, de la Bruxelles, acolo unde, a subliniat importanța pe care România o acordă procesului de dezvoltare a domeniului IT și economiei digitale.

George Ciamba a fost intervievat, în direct, de către ambasadorul Sorin Ducaru, consilier special al Global Commission on Cyber-stability și fost asistent al secretarului General NATO. În dialog cu acesta, Ciamba a menționat adoptarea la ultimul Consiliu Afaceri Generale a unui document cuprinzător care oferă linii de acțiune la nivelul Uniunii Europene pentru consolidarea capacității de răspuns a UE în fața amenințărilor cibernetice.

„La nivelul Uniunii Europene trebuie să avem la îndemână norme și instrumente clare pentru a-i putea identifica și trage la răspundere pe cei care sunt în spatele atacurilor cibernetice. Astfel de măsuri concrete vor duce la creșterea credibilității instituțiilor europene în fața cetățenilor”, a declarat Ciamba.

„Descurajarea ca principiu de bază al politicilor de prevenție a atacurilor cibernetice cu referire inclusiv la actori statali din afara Uniunii care ar putea influența procesele electorale este o prioritate la nivel UE”, a mai afirmat ministrul.

Diplomatul a subliniat faptul că Președinția României la Consiliul Uniunii Europene promovează digitalizarea, prin măsuri care să ajute la dezvoltarea următoarelor domenii: economia digitală, inteligența artificială, blockchain, calculul de înaltă performanță, internetul lucrurilor și consolidarea securității cibernetice.

Continuă să citești

POLITICĂ

MELEȘCANU, DISCURS LA „ATLANTIC-BLACK SEA SECURITY FORUM”

Publicat

în data de

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu a participat la „Atlantic-Black Sea Security Forum”, acolo unde a subliniat rolul cheie pe care îl joacă statul român în securitatea la Marea Neagră: „Cu toată modestia, România este unul dintre subiectele-cheie din regiune”.

Întrucât regiunea Mării Negre reprezintă un punct de interes major la nivel mondial, fiind granița de est a NATO, dar și unul dintre coridoarele de transport de energie din Asia către Uniunea Europeană, Meleșcanu a precizat că România joacă un rol cheie prin apartenența la NATO și prin bazele militare pe care le are pe teritoriul ei.

„Marea Neagră a fost mereu una în care au existat cooperare, schimburi culturale, legături economice din vremuri vechi până acum. Ce s-a întâmplat a fost mutarea Federaţiei Ruse în estul Ucrainei şi anexarea ilegală a Crimeii. Nu este o simplă anexare a Crimeii, este un pas către a avea un spaţiu puternic pentru echipamente militare în Marea Neagră”, a subliniat Meleșcanu.

Diplomatul român a vorbit și despre securitatea la nivel mondial:

„Din păcate, securitatea care exista în timpul Războiului Rece iese din discuţie. Din păcate, acorduri foarte importante pentru dezarmare, precum INF (…) şi multe altele, nu mai există. Acest lucru a creat un vid la nivelul legislativ ce priveşte Apărarea în lumea noastră”.

„Atunci când vorbim despre conflictele existente, fie ele economice sau de altă natură, trebuie să recunoaştem că Uniunea Europeană şi ţările europene, în general, sunt practic un aliat natural al Statelor Unite ale Americii. Trebuie să recunoaştem asta şi de aceea, pentru România, relaţia transatlantică este unul dintre stâlpii de bază ai securităţii sale”, a mai declarat Meleșcanu.

România a alocat și cheltuit 2% din PIB pentru înzestrarea armatei, plasându-se astfel pe locul 8 în rândul statelor NATO în clasamentul cheltuielilor destinate apărării.

Continuă să citești

POLITICĂ

VIORICA DĂNCILĂ: UE SE CONFRUNTĂ CU UN DEFICIT DE ÎNCREDERE

Publicat

în data de

Premierul Viorica Dăncilă a ținut un discurs în cadrul unui eveniment privind viitorul UE desfășurat la Bruxelles și a atras atenția, din nou, asupra acțiunilor instituțiilor europene vis-a vis de statele membre.

„Uniunea Europeană, în ultimii ani, s-a confruntat cu o serie de dezechilibre ce au condus la slăbirea încrederii populației în proiectul european și în capacitatea acestuia și a noastră, ca politicieni, de a găsi cele mai bune soluții pentru prosperitate, securitate și justiție socială.

Între acestea, un rol major l-a avut criza migrației, care a generat tensiuni la nivel european, care la rândul lor au dus la dezvoltarea unor curente xenofobe, a euroscepticismului, a populismului, precum și a unor curente politice radicale.”, a declarat Viorica Dăncilă.

De asemenea, mai spune premierul României, instituțiile europene s-au lăsat dezinformate și a intevenit abrupt în politicile unor state membre doar pe baza unor zvonuri.

„Aș dori să menționez, de asemenea, problema deficitului de încredere și raportată la contextul fenomenului interferențelor externe în derularea proceselor noastre electorale, deopotrivă europene și la nivelul statelor membre, precum și în contextul intensificării propagării știrilor false și a dezinformării.

În vederea consolidării încrederii cetățenilor în Uniunea Europeană este necesar să creăm un spațiu european de comunicare autentic și ferit de orice fel de interferențe. În acest moment, suntem cu toții convinși că proiectul european are nevoie de un nou impuls, de viziune de viitor, și pe baza acestei viziuni comune, de soluții pe termen lung.”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Continuă să citești

Trending