Ne găsiți și pe

JUSTIȚIE

AUGUSTIN LAZĂR MERGE SĂ IA PREMII

Publicat

în data de

Procurorul general Augustin Lazăr nu are nici cea mai mică urmă de bun-simț. Dacă în orice țară în care nimeni nu ar fi mai presus de lege, orice persoană publică acuzată de lucruri mult mai puțin grave decât că a fost torționar ar fi demisionat, Augustin Lazăr nu are nici măcar o tresărire.

Ba dimpotrivă, procurorul general iese în public, ba și mai mult acceptă premii. O astfel de ieșire la rampă are astăzi, Augustin Lazăr la Timișoara, acolo unde va fi premiat pentru „atitudinea lui corectă și fermă în apărarea justiției”.

Din păcate, dacă de la procurorul general nu ne putem aștepta la prea multe lucruri, nici cei care îi acordă premiul nu au decis să îl retragă deși în spațiul public au apărut dovezi certe că Augustin Lazăr a ținut închiși pe nedrept mai mulți deținuți politici în Penitenciarul Aiud.

Nici nu ne miră, pentru că Societatea Timișoara a oferit același premiu și Laurei Codruța Kovesi chiar dacă abuzurile acesteia la vârful DNA începeau să iasă la iveală.

Și nu este singurul premiu pe care procurorul general îl primește săptămâna asta. El mai este premiat și de Grupul pentru Dialog Social pentru „merite deosebite”.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

JUSTIȚIE

PARCHETUL GENERAL TRAGE DE TIMP ÎN DOSARUL 10 AUGUST

Publicat

în data de

Parchetul General, încă sub tutela lui Augustin Lazăr are toate motivele să tragă de timp în dosarul protestelor din 10 august.

Asta deoarece este foarte probabil ca rezultatele anchetei să scoată la iveală modul josnic în care Iohannis și opoziția au manipulat opinia publică.

Pentru că antepronunţarea şi inculparea Jandarmeriei, prin declaraţiile publice hazardate ale preşedintelui, acuzaţiile mincinoase ale opoziţiei, urletele propagandei noii securităţi au adus prejudicii României pe plan internaţional.

Conform declaraţiilor ministrului de Interne, este nejustificată lentoarea cu care este instrumentat acest caz.

Parchetul general nu mai are nici un motiv să întârzie finalizarea anchetei.

„Toate documentele declasificate total sau parţial au fost înaintate unităţii de Parchet din data de 31 ianuarie şi constituie probe la dosar. Îi invit pe toţi cei interesaţi de aceste documente să le solicite Parchetului, pentru că doar procurorii pot stabili dacă probele din dosar pot fi făcute publice sau nu. Din acest moment, orice demers din partea Parchetului, în sensul că Ministerul Afacerilor Interne nu a declasificat documente şi, de aceea, nu se poate finaliza ancheta, îl voi considera susceptibil de neadevăr. Recomand Parchetului General să caute vinovăţii pe baza probelor şi nu scuze.”, a spus Carmen Dan.

Ministrul a arătat că Ministerul de Interne este prima instituţie interesată de lămurirea aspectelor legate de 10 august şi, cu atât mai mult, Jandarmeria Română faţă de care s-au iniţiat adevărate campanii de denigrare şi s-a pus o presiune în plus în tot acest timp.

„Eu pot accepta că au fost acţiuni punctuale ale unor jandarmi care au acţionat disproporţionat. Sunt şi imagini în acest sens şi nimeni nu le poate nega. Cred însă că fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale şi că nu trebuie să stigmatizăm o întreagă instituţie pentru asta. Mai cred că adevărul va fi stabilit potrivit legii de judecători în urma investigaţiilor pe care le fac procurorii şi nu pot fi de acord cu condamnarea publică a unor oameni şi a unor instituţii doar de dragul discursului politic.”, a mai declarat Carmen Dan.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

IOHANNIS ȘI-A FĂCUT DATORIA FAȚĂ DE LAZĂR

Publicat

în data de

Klaus Iohannis și-a plătit datoria față de procurorul general. Șeful statului a semnat decretul de pensionare al lui Augustin Lazăr, care va ieși la pensie pe 27 aprilie.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie, decretul privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, la data de 27 aprilie 2019 – pensionare.”, a anunțat Administrația Prezidențială.

Șantajat cu dosarele închise pe bandă rulantă de Augustin Lazăr, șeful statului nu a putut să îl revoce, așa că cei doi au ajuns la un compromis.

Iohannis s-a înțeles cu procurorul general ca acesta din urmă să își depună cererea de pensionare. O pensie extrem de generoasă de altfel pentru Augustin Lazăr: 27.000 de lei pe lună.

Bani pe care nu i-ar fi obținut în cazul în care ar fi demisionat sau ar fi fost revocat din funcție.

De remarcat și viteza cu care a reacționat Iohannis. Aici, spre deosebire de numirea noilor miniștri în Guvern, șeful statului nu a mai avut nevoie de timp de gândire.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

SUTE DE POLITICIENI BLOCAȚI DE A.N.I. LA COMANDA SRI

Publicat

în data de

Prin bilețele. Așa se făceau dosare la Agenția Națională de Integritate la comanda SRI pe timpul când cele două instituții erau conduse de Horia Georgescu, respectiv George Maior. Sute de astfel de bilețele au contribuit din plin la blocarea unor miniștri, parlamentari, primari sau șefi de instituții publice, doar pentru că aceștia nu serveau intereselor lui George Maior.

“Din câte înțeleg, PSD-iștii nu făceau direct obiect sesizării SRI-ANI, erau dați pe bilețele care trebuie sa intre la  “Hai să-i facem dosar și să mergem mai departe!.”, a declarat Claudiu Manda, președintele Comisiei SRI.

Unul dintre aceste cazuri este cel al lui Liviu Pop, care exact când se pregătea pentru alegerile parlamentare din 2012 a primit decizia de incompatibilitate de la ANI.

“Este o chestiune pur politică. Sunt convins că dacă nu aș fi candidat la alegerile parlamentare, nu aș fi primit această decizie, dar ultimul cuvânt îl va avea instanța. Sunt cu conștiința mai mult decât curată. Nu am nicio emoție legată de acest conflict de interese pe care îl voi ataca în instanță”, declara la acea vreme Liviu Pop.

Și ca să rămânem la alegerile din 2012, pe lista lui Horia Georgescu, întocmită, din câte înțelegem, la ordinele lui Maior, mai regăsim și alte nume grele din PSD: Ecaterina Andronescu, Niculae Bădălău sau Florin Pâslaru, deputat de Galați la acea vreme, Vasile Gliga, deputat de Mureș, și Sorin Constantin Lazăr, deputat de Iași. Sunt însă doar câteva nume, de pe listele cu zeci de oameni care trebuiau blocați să ajungă în funcții.

Nici notele oarecum oficiale primate de la SRI de către ANI nu treceau prin toate filtrele.

“Surprinzător este că toate notele care au plecat de la SRI către ANI nu au trecut niciunele pe la direcţia juridică. În perioada verificată şi anume din 2012, între 2012 şi 2015 au fost trimise 71 de note secrete, note speciale sau note simple note speciale sau simple care vizau 600 de persoane, miniştri, europarlamentari, senatori, deputaţi, primari, şefi de consilii judeţene, directori, senatori, secretari de primărie.”, a mai explicat Claudiu Manda.

Continuă să citești

Trending