Ne găsiți și pe

JUSTIȚIE

AUGUSTIN LAZĂR MERGE SĂ IA PREMII

Publicat

în data de

Procurorul general Augustin Lazăr nu are nici cea mai mică urmă de bun-simț. Dacă în orice țară în care nimeni nu ar fi mai presus de lege, orice persoană publică acuzată de lucruri mult mai puțin grave decât că a fost torționar ar fi demisionat, Augustin Lazăr nu are nici măcar o tresărire.

Ba dimpotrivă, procurorul general iese în public, ba și mai mult acceptă premii. O astfel de ieșire la rampă are astăzi, Augustin Lazăr la Timișoara, acolo unde va fi premiat pentru „atitudinea lui corectă și fermă în apărarea justiției”.

Din păcate, dacă de la procurorul general nu ne putem aștepta la prea multe lucruri, nici cei care îi acordă premiul nu au decis să îl retragă deși în spațiul public au apărut dovezi certe că Augustin Lazăr a ținut închiși pe nedrept mai mulți deținuți politici în Penitenciarul Aiud.

Nici nu ne miră, pentru că Societatea Timișoara a oferit același premiu și Laurei Codruța Kovesi chiar dacă abuzurile acesteia la vârful DNA începeau să iasă la iveală.

Și nu este singurul premiu pe care procurorul general îl primește săptămâna asta. El mai este premiat și de Grupul pentru Dialog Social pentru „merite deosebite”.

Continuă să citești
Advertisement
Comentează

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

JUSTIȚIE

Iohannis și-a pus omul la CCR

Publicat

în data de

Simina Tănăsescu, fost consilier prezidenţial, a depus, astăzi, jurământul de învestire în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Cu alte cuvinte, Ioahannis a reușit să își pună un apropiat la CCR și nici măcar nu a putut să își ascundă satisfacția.

„Vă urez succes în această funcţie. E important pentru noi”, i-a spus preşedintele noului judecător CCR.

Normal că e important atât timp cât Klaus Iohannis a ajuns la performanța să aibă cele mai multe sesizări făcute către CCR, ba chiar, ne aducem aminte, că este singurul președinte care a constestat până și bugetul țării la Curtea Constituțională.

Anul trecut de exemplu, Iohannis a contestat la Curtea Constituțională nu mai puțin de 43 de legi.

Ca să vă faceți o idee, Traian Băsescu a sesizat în cele două mandate ale sale de 31 de ori Curtea Constituțională, Emil Constantinescu o singură dată a ajuns la CCR în mandatul său, iar Ion Iliescu a constestat la CCR în tot timpul cât a fost președinte doar două legi.

Revenind la Simina Tănăsescu, nici trecutul acesteia nu e foarte transparent.

Cea care i-a fost mână dreaptă la Cotroceni lui Iohannis a fost acuzată de presiuni asupra unui judecător al Curții Constituționale.

Concret, Simina Tănăsescu, pe vremea când era consilierul lui Iohannis, l-a chemat la ea pe judecătorul CCR Petru Lăzăroiu și i-a pus în vedere că președintele ar intenționa revocarea lui din funcție. Și asta se întâmpla chiar în timp ce solicitarea de revocare din funcție a fostei șefe a DNA se afla pe masa CCR.

„Nu ştiu ce a găsit domnul preşedinte. Eu bănuiesc şi aproape sunt convins că doamna Tănăsescu nu a făcut ce a făcut din proprie iniţiativă. Am această bănuială. Declaraţiile preşedintelui au fost de la o zi la alta modificate, de la a nega totul, până la a-şi asuma că a ştiut ce s-a întâmplat este o cale.”, a declarat Petru Lăzăroiu, adică omul căruia Simina Tănăsescu a fost trimisă de Iohannis să îi ia locul.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

Băsescu recunoaște că a turnat la Securitate

Publicat

în data de

Traian Băsescu a recunoscut că a colaborat cu Securitatea. Cu toate acestea, fostul preşedinte al României spune că va câştiga procesul deoarece a avut un alt fel de colaborare şi nu a făcut poliţie politică.

„Sunt acuzat pentru doi colegi, care bine-mersi au navigat fără niciun fel de problemă. Notele nu sunt făcute să aibă urmări. Sigur că am avut legătură cu contra-informaţiile legat de faptul că ăsta era mediul, asta era legislaţia. Voi demonstra că nu există poliţie politică.”, a declarat fostul preşedinte, Traian Băsescu.

Şi totuşi, unul dintre cei despre care senatorul PMP a dat notele la Securitate susţine că ele nu au fost complet inofensive, ba chiar au avut urmări în ceea ce-l priveşte.

”De afectat nu m-a afectat efectiv dar putea să mă afecteze, pentru că la vremea aceea putea tatăl meu, de exemplu, să zboare din Armată, fratele meu să zboare din facultate, iar eu n-am avut aviz de plecare până în anul trei.”, a declarat Ioan Bârgău, unul dintre colegii vizaţi de notele oferite Securităţii de Traian Băsescu.

CNSAS a cerut Curții de Apel București să constate calitatea de colaborator al Securității a fostului președinte Traian Băsescu. În cererea de chemare în judecată pusă la dispoziția presei de către instanță, CNSAS îl acuză pe Băsescu că și-a turnat la Securitate doi colegi studenți de la Institutul de Marină.

Continuă să citești

JUSTIȚIE

Magistrații critică pactul lui Iohannis

Publicat

în data de

Judecătorul Dana Gîrbovan critică dur propunerea lui Klaus Iohannis de a include problemele din justiţie într-un pact naţional semnat de toate partidele.

Președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România spune că pactul lui Iohannis este doar demagogie şi arată folosirea justiţiei în scop electoral.

„Independenţa justiţiei este o valoare constituţională, nu subiect al protocoalelor, acordurilor sau parteneriatelor politice! Propunerea Preşedintelui Klaus Iohannis de a include problema justiţiei într-un „acord/pact naţional”, pe care să îl semneze toate partidele, este pur şi simplu demagogie şi folosirea – pentru a câtă oară? – a subiectului justiţiei în scop electoral şi populist.

Independenţa justiţiei se respectă de către toate instituţiile, de către toate partidele politice şi de către fiecare cetăţean, nu se negociază la masă verde între partidele politice! România a mai trecut prin experimente similare, în ani electorali, şi efectul a fost mereu nociv pentru justiţie.”, a scris pe Facebook Dana Gîrbovan.

Potrivit șefei UNJR, garantarea independenţei justiţiei revine numai Consiliului Superior al Magistraturii, iar apărarea independenţei justiţiei ca valoare constituţională revine Curţii Constituţionale.

„În rest, despre apărarea justiţiei prin discursuri politice şi prin acorduri pe justiţie şi de coabitare, istoria recentă a României ne-a arătat deja pericolele grave pe temen lung ale acestora pentru instituţiile din justiţiei şi credibilitatea lor.

Justiţia trebuie scoasă din absolut toate jocurile şi trocurile politice, nu mai trebuie folosită că armă electorală şi fiecare instituţie trebuie DOAR să îşi respecte atribuţiile şi obligaţiile ce îi revin după Constituţie şi lege. Dacă Preşedintele Klaus Iohannis doreşte într-adevăr o justiţie independenţa, aşa cum pretinde, atunci trebuie să:

1. Publice hotărârea CSAT 17/2005, care a creat fundamentul pentru ingerinţă serviciilor de informaţii în justiţie;

2. Declasifice şi publice orice alte hotărâri CSAT care au vizat sau afectat justiţia. Aceste două lucruri pot fi făcute de Preşedintele Iohannis fără să fie necesar un pact.”, se mai arată în postarea Danei Gîrbovan.

Continuă să citești

Trending